Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Fytofarmacologie: stoffen uit planten en hun farmaceutische eigenschappen. De natuur als bron van geneesmiddelen.

PRAKTISCH

14 mrt 2016 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.beInschrijven

Meer dan tweehonderd jaar geleden werd voor het eerst een farmacologisch actieve verbinding uit de natuur geëxtraheerd en gezuiverd, met name het morfine dat geïsoleerd werd uit opium. Nadien volg- de een onnoemlijk aantal andere voorbeelden, en vele moderne geneesmiddelen behorende tot  de groep  van  de  antibiotica (penicilline, tetracycline, erythromycine), hypolipemiërende middelen (statines), immunosuppressiva (ciclosporine), antimalariamiddelen (kinine), antitumorale middelen (taxol, doxorubicine) en nog vele andere zijn van natuurlijke oorsprong of zijn structureel geïnspireerd op natuur- moleculen.

De lezing zal enkele voorbeelden aanhalen, en verder ingaan op de voordelen (chemische diversiteit) en de nadelen (exotische oorsprong, chemische complexiteit) van het gebruik van moleculen van natuurlijke oorsprong bij het opzetten van een zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. Tevens zullen experimentele strategieën aan bod komen die het mogelijk maken een farmacologische activiteit van verbindingen pre- klinisch op het spoor te komen.

 

Spreker

Prof. dr. Peter de Witte studeerde Farmaceutische Wetenschappen aan de KU Leuven en behaalde er vervolgens een licentiaatsdiploma in de Medische Wetenschappen. Na zijn doctoraat (1989) volgden specialisatie-opleidingen in de farmaceutische industrie (Smith-Kline) en het FDA. Sinds 2003 is hij als ge- woon hoogleraar verbonden aan de KU Leuven, waar hij farmaceutische biologie doceert aan de studenten Farmaceutische Wetenschappen. Hij is team- leider van de onderzoeksgroep ‘moleculaire bio-discovery’ die doelgericht op zoek gaat naar nieuwe anti-epileptica m.b.v. bibliotheken van moleculen van natuurlijke oorsprong. Hij is momenteel ook coördinator van het “Pharmasea” consortium, een EU-gefinancierd project met 24 partners uit 13 verschillende landen gericht op de isolatie van nieuwe farmacoforen uit mariene micro-organismen die leven in extreme zee-biotopen.
 

Inschrijven