Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Leven met dodelijke genen: genetica in de cardiologie

PRAKTISCH

18 jan 2016 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw C

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.beInschrijven

In 1866 bestudeerde de monnik Mendel erwten om de overerving van eigen- schappen na te gaan. Pas in 1953 ontdekten Nobelprijswinnaars Watson en Crick de structuur van het DNA. In 2003 was het volledige menselijke genoom ontsluierd. Vandaag gebruiken we al deze inzichten in de dagelijkse kliniek om erfelijke ziekten op te sporen bij patiënten en hun familie. Morgen maken we misschien al gebruik van genetische modificatie om mensen te genezen nog voor een ziekte zich kan uiten...

Ongeveer één op vijfhonderd mensen lijdt aan een erfelijke hartziekte. Plotse hartdood door levensgevaarlijke hartritmestoornissen  is hierbij een belangrijk probleem met een grote maatschappelijke impact. Binnen de cardiologie wordt daarom pionierswerk verricht om meer inzicht te verkrijgen in de genmutaties die verantwoordelijk zijn voor klinische ziektebeelden. Vaak is dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Heel belangrijk daarom is een goede klinische cardiologische evaluatie gebaseerd op duidelijke maar ook minder opvallende uiterlijke kenmerken of afwijkingen.

De vooruitgang in de cardiogenetica laat ons nu echter ook toe op een snelle en efficiënte manier multipele genen tegelijk na te kijken op mutaties. Dat levert een hoop informatie en vooral een hoop afwijkingen op. Maar niet elk genetisch foutje leidt ook tot klinische afwijkingen...

In deze lezing neemt de gastspreker ons graag mee op een boeiende rondrit binnen de wondere wereld van de cardiogenetica. U krijgt een overzicht van de wetenschappelijke vooruitgang die de laatste tijd geboekt werd, een beeld van de nog onopgeloste problemen, en een glimp in de toekomst, waarbij interessante maar soms ook grappige weetjes meehelpen bij het ontsluieren van de diepste geheimen van ons lichaam.


Spreker

Prof. dr. Pieter Koopman studeerde af als arts aan de KU Leuven. Hij volgde er tevens de studies burgerlijk ingenieur. Na zijn specialisatie in de cardiologie bekwaamde hij zich verder in de sportcardiologie en tevens in de elektrofysiologie aan het UZ Leuven en aan het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven, waar hij zich toelegde op de behandeling van complexe ritmestoornissen. Zijn specifieke interessegebieden omvatten ablatie van voorkamerfibrillatie en complexe atriale ritmestoornissen, de behandeling van hartritmestoornissen bij sporters, en de evaluatie en behandeling van patiënten met genetische hartaandoeningen, en hun familieleden.

Sedert 2011 is hij werkzaam als cardioloog-electrofysioloog en sportcardio- loog in het Hartcentrum Hasselt en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hij staat er aan het hoofd van de door hem opgerichte en uitgebouwde gespecialiseerde cardiogenetica kliniek. Vanaf 2012 is hij ook verbonden aan de Universiteit Hasselt en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, waar hij een doctoraatsonderzoek verricht in de klinische cardiogenetica.

Prof. dr. Pieter Koopman verkreeg als één van de eerste artsen in België de Europese EHRA accreditering zowel voor Cardiac Rhythm Management Devices als voor Elektrofysiologie. Hij is lid van de ‘Belgian Society for Cardiology’ (BSC), de ‘Belgian Heart Rhythm Association’ (BEHRA), de ‘European Heart Rhythm Association’ (EHRA), de ‘European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation’  (EAPCR), en de ‘European Working Group for Cardiac Cellular Electrophysiology’ (EGWCCE).

Inschrijven