SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Wat maakt Napoleon tot zo’n groot staatsman ? Waarom was hij zo’n goed politiek strateeg ? Hoe organiseerde hij zijn persoonlijke leven in functie van zijn politieke macht ? Als kind van de Verlichting stond Napoleon aan de wieg van de moderne Europese samenleving. Zeer actuele principes zoals de scheiding van kerk en staat en de godsdienstvrijheid zijn door hem ingevoerd. Onder zijn bewind kwam ook de eerste Code Civil tot stand, het burgerlijk wetboek dat voor het eerst de gelijkheid, de Egalité, van alle mensen voor de wet vastlegde. De Code Napoléon is nog steeds de basis van onze hedendaagse rechtsstaat. Maar met het andere grote principe van de Franse Revolutie, de Vrijheid, ging hij minder drastisch om, want van persvrijheid was er bijvoorbeeld geen sprake meer. En hoe zat dat nu met al die oorlogen ? En met zijn vrouwen ? De spreker neemt u mee naar een bewogen periode in de Europese geschiedenis en schetst een genuanceerd portret van de belangrijkste Europese leider van de moderne tijd.

Spreker

Johan Op de Beeck is geschiedkundig auteur en was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media. Hij schreef vier bejubelde bestsellers over het napoleontisch tijdperk: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013) en de onovertroffen tweedelige biografie Napoleon (2014). Na het immense succes van Het verlies van België (2015), keert hij terug naar zijn eerste liefde: Napoleon. Voor Klara maakte Johan Op de Beeck zeer gesmaakte radioreeksen over Napoleon en de Belgische revolutie van 1830. Naar aanleiding van Het hart van Napoleon produceerde Klara een gelijknamige documentairereeks.