SeniorenUniversiteit

Zonne-energie: feiten en fictie.

27 apr 2015 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Inschrijven

De mensheid wordt geconfronteerd met een geweldige uitdaging de volgende 30 jaar. De vraag naar energie zal de volgende decades praktisch verdubbelen. Het aandeel van de elektrische energie zal zelfs nog sterker stijgen, door de toenemende elektrificatie zoals bijvoorbeeld in het verkeer. Deze uitdaging aanpakken door nog meer dan momenteel gebruik te maken van verbranding van fossiele brandstoffen is echter een zeer gevaarlijke route. Denken we daarbij aan ongewenste globale effecten zoals klimaatverandering en lokale effecten als fijnstof, vorming van ozon op zonnige dagen, enz ...  Er zijn verschillende mogelijke energiebronnen met lage CO2-emissie. Nucleaire elektriciteitsopwekking is er een van, maar die zijn met een aantal onverzekerbare risico’s verbonden. De beste optie zijn hernieuwbare energiebronnen als wind en meer specifiek de directe fotovoltaiische omzetting van licht naar elektriciteit.

In de lezing zal eerst op een kwantitatieve manier ingegaan worden op de uitdaging waarvoor de mensheid staat. Die vergelijkt de spreker dan met het technisch potentieel van de verschillende mogelijke energiebronnen (her- nieuwbare en andere). Hieruit zal blijken dat het technisch potentieel voor het winnen van energie uit de zon veruit het grootst is.  Niet alleen het technisch potentieel is echter belangrijk, een en ander moet ook economisch haalbaar zijn. Vandaag al is elektriciteit van een fotovoltaiisch systeem goedkoper dan de elektriciteit die we van het elektriciteitsnet halen. Om echter deze vorm van energieopwekking massaal te doen doorbreken is verdere vooruitgang nodig, niet enkel voor opwekking maar ook voor de opslag van deze elektrische energie. Uit de beschrijving van deze uitdagingen zal duidelijk worden dat Vlaanderen op dat vlak heel wat te bieden heeft. Tot slot zal de spreker ingaan op een aantal vaak gestelde vragen, bv.: Hoeveel CO2 wordt er nu eigenlijk uitgespaard op deze manier? Wat met recyclage van zonnecellen? En is deze vorm van energieopwekking interessant is voor Vlaanderen?

Spreker

Prof. dr. Jef Poortmans is burgerlijk ingenieur elektronica van de KU Leuven. Zijn doctoraatsonderzoek  deed hij aan het Interuniversitair Micro-elektronica Centrum (IMEC). Hij is bij IMEC lid van de afdeling fotovoltaïsch onderzoek, waar hij verantwoordelijk is voor de groep geavanceerde zonnecellen. Sinds 2008 en is hij deeltijds hoogleraar aan de KU Leuven. Sinds 2013 is hij eveneens als IMEC-fellow verbonden aan het onderzoeksinstituut IMO en is hij deeltijds hoogleraar aan de UHasselt. Hij is lid van het EU PV Technologie Platform en zo betrokken bij het vastleggen van de agenda voor het strategische onderzoek over de technologie voor fotovoltaïsche zonnecellen. Hij is auteur of co-auteur van meer dan 500 wetenschappelijke artikelen.

Inschrijven