Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Luther en de Reformatie

PRAKTISCH

02 okt 2017 14.00 uur - 17.00 uur


Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6


CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be


Op 31 oktober 2017 zal het 500 jaar geleden zijn dat de Augustijner-monnik Martin Luther zijn 95 stellingen met betrekking tot de aflaten publiceerde. Op zich was dit geen wereldschokkende gebeurtenis, toch heeft het de loop van de geschiedenis veranderd. De katholieke kerk scheurde en Europa werd voor een eeuw lang in bloedige godsdienstoorlogen gestort. Hoe kan het dat de actie van één monnik in een uithoek van het grote Duitse rijk zo’n effect heeft gehad? Wat zat daarachter? Wie was die Augustijner monnik eigenlijk? Welke belangen speelden er mee? Hoe kon een theologische discussie tot zoveel bloedvergieten leiden?

Op zoek naar antwoorden laat de spreker ons kennismaken met de mens Luther, tegen de achtergrond van zijn tijd. Hij gaat daarbij ook in op de relatie tussen godsdienst en geweld, ook met het oog op deze tijd.

Spreker

Dr. Dick Wursten studeerde theologie in Utrecht en Amsterdam en was jarenlang predikant te Antwerpen. Momenteel is hij inspecteur en pedagogisch begeleider van het protestants godsdienstonderwijs in Vlaanderen. Hij is vooral actief op het grensvlak van kerk en cultuur en een specialist in de geschiedenis van de Reformatie.

Klik hier voor de ppt.