SeniorenUniversiteit

De Einstein telescoop: Diep onder de grond luisteren naar het diepe heelal - Prof. Dr. Gideon Koekoek

14 jan 2019 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Sinds de eerste meting van gravitatiegolven in 2015 is een geheel nieuw kijkvenster naar het universum geopend. Gravitatiegolven zijn rimpelingen in de structuur van ruimte en tijd, die met de lichtsnelheid door het heelal reizen en gevormd worden bij de meest catastrofale verschijnselen in het heelal. Te denken is hierbij aan zwarte gaten die samensmelten, neutronensterren die elkaar kapot scheuren, en zelfs de oerknal zelf. Nu we deze golven kunnen meten, zijn we in staat om diepe mysteries over deze verschijnselen te ontrafelen die met de voorgaande kijktechnieken onzichtbaar moesten blijven.

De huidige gravitatiegolf-detectoren, de twee LIGO-detectoren in de Verenigde Staten en de Virgo-detector in Europa, zijn slechts het begin. De Europese wetenschappelijke gemeenschap heeft de bouw van een nieuwe, gevoeligere detector als speerpunt gesteld, en het is de intentie om deze zogenaamde Einstein telescoop binnen een decennium operationeel te krijgen. De Einstein telescoop zal onder de grond worden gebouwd, en één van de mogelijke locaties hiervoor is de regio Limburg, bij of over de grens tussen Nederland en België. Met deze nieuwe detector kan dieper in het heelal worden gekeken dan ooit tevoren.

In deze lezing geeft de gastspreker een introductie tot de theorie achter zwaartekrachtsgolven, een beschrijving van de bronnen en de manier waarop wij die kunnen meten. Hij zal ook uitgebreid ingaan op de ontdekkingen die tot nu toe zijn gedaan. Ten slotte zal hij de mogelijkheden van de Einstein telescoop toelichten: waarom die gevoeliger is dan voorgaande detectoren en welke schat aan nieuwe astrofysische informatie wij verwachten te zullen meten.

Prof. dr. Gideon Koekoek studeerde Cum Laude af in de theoretische natuurkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde op een onderwerp uit het onderzoek naar gravitatiegolven. Na zijn promotie was hij docent natuurkunde op een middelbare school in Amsterdam-Zuid en universitair docent aan de Universiteit Leiden, en verzorgde hij geavanceerde collegeseries aan de Vrije Universiteit. Sinds zomer 2017 is hij werkzaam als assistant professor aan de Universiteit Maastricht, waar hij colleges geeft in theoretische natuurkunde, bijdraagt aan het fysica-curriculum, en onderzoek doet naar gravitatiegolven, in nauwe samenwerking met de LIGO / Virgo-collaboratie.