SeniorenUniversiteit

De schoonheid en mogelijkheden van nanobiologie* voor de gezondheid van mens, plant en dier - Prof. Dr. Peter Peters

11 mrt 2019 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Sinds zijn verhuizing naar de Universiteit van Maastricht, waar hij naartoe werd gehaald om er een nieuw instituut op te zetten, worden daar cryo- elektronen microscopie (cryo-EM) ingezet om eiwitten die ziektes veroorzaken te onderzoeken op hun 3D structuur. Daarvoor gebruikt het team hoge precisie- microscopie van geinfecteerde witte bloedcellen. Nadat een specifieke gebeurtenis is geïdentificeerd en door cryofixatie** is bewaard, wordt het monster overgebracht naar de cryo-FIB/SEM voor het maken van 150nm dunne plakjes bij -180 graden Celsius. Daarna worden ze overgebracht naar de cryo-TEM voor tomografie*** met nanometer hoge resolutie. Vervolgens worden er macromoleculaire kaarten van de cel geconstrueerd.

Het ultieme doel van de onderzoeksgroep is om inzicht te krijgen in de structuur en functie van het type VII-secretiesysteem - gemedieerde virulentie**** van Mycobacterium tuberculosis in witte bloedcellen. Deze kennis moet de basis leggen voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en betere vaccins. De methodologie moet ook de basis leggen voor het bieden van een platform waarin wordt samengewerkt met andere onderzoeksgroepen op het gebied van kanker, hersenziektes en hartfalen.

Het opzetten van dit lab en het trainen van 15 nieuwe mensen vereiste meer dan drie jaar intensief werk. Nu begint het team spannende gegevens te genereren. De spreker zou die graag met zijn publiek willen delen op een begrijpelijke manier. In het besproken vakgebied is er een opkomende “revolutie in resolutie”. Het vakblad Nature Methods heeft cryo-EM de “methode van het jaar 2015” genoemd en drie collega’s kregen recent de Nobelprijs voor de ontwikkeling van cryo-EM.

* studie van de complexiteit van levende systemen, met toepassing van methoden en principes van de natuurkunde om verschijnselen te kwantificeren

** bevriezing van een monster door onderdompeling in vloeibare stikstof

*** röntgenfotografische techniek waarbij een driedimensionale opname als bewegend beeld of in dunne laagjes bekeken kan worden – “scan” in de volksmond

**** ziekteverwekkend vermogen van een micro-organisme

Prof. dr. Peter Peters studeerde aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1991 ook doctoreerde. Hij is thans één van de vier universiteitsprofessoren van de Universiteit Maastricht en is er titularis van de ‘Limburg leerstoel’. Hij    is co-directeur van het Maastricht Multimodular Molecular Imaging Institute (M4I). Hij was voordien verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, deeltijds professor Cell Biology aan de VU Amsterdam en deeltijds professor Nanobiology aan de TU Delft. Aan beide universiteiten werd hij uitgeroepen tot beste docent van het jaar.