SeniorenUniversiteit

De verhouding tussen de wetgever, de regering en de rechters: is er nog sprake van een scheiding der machten? - Hugo Lamon

20 mei 2019 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

“Il n’y a point encore de liberté si la puissance de juger n’est pas séparée de la puissance législative et de l’exécutrice.” Het is een citaat uit het beroemde werk “L’esprit des Lois” (1748) van MONTESQUIEU (1689-1755). Is er een scheiding tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht? En zo ja, is die nu nog relevant en wordt die nu nog gerespecteerd? En hoe zit het met die zogenaamde “vierde” macht (de ambtenaren) de “vijfde” macht (de media) en de “zesde” macht (de externe adviesbureaus en NGO’s)? En wat is de rol van de advocaten bij dit alles?

Hugo Lamon is advocaat en bestuurder (en woordvoerder) van de Orde van Vlaamse Balies. Hij is lid van de kernredactie (en medeoprichter) van het tijdschrift ‘Today’s lawyer’. Hij publiceerde o.m. “de illusie van de juridische waarheid” (over de verhouding tussen justitie en media) en “de kwaaie tante justitie” (over de rol van justitie in de samenleving). Hij neemt actief deel aan het maatschappelijk debat over justitie en schrijft opiniestukken en blogs over de juridische actualiteit. Hij is ook plaatsvervangend rechter in de rechtbank van koophandel Antwerpen, afdeling Hasselt.