SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Van bacteriën denkt bijna iedereen dat ze altijd slecht zijn en een gevaar voor onze gezondheid. Maar dit is niet zo. Eigenlijk zijn bijna alle bacteriën onschadelijk. Meer zelfs, er zijn ook heel veel soorten nuttige bacteriën,   die een gezondheidsbevorderend effect hebben als probioticum. Het onderzoek naar zulke nuttige bacteriën kwam het laatste decennium in een stroomversnelling door de snelle ontwikkeling van DNA-technieken, die het nu mogelijk maken om alle bacteriën in, op en rond ons lichaam (ook wel het microbioom genoemd) in kaart te brengen. In deze lezing zal aan de hand van een aantal voorbeelden worden aangetoond dat er heel wat interessante en goede bacteriën bestaan, en hoe die nieuwe kennis nu en in de toekomst kan bijdragen aan onze gezondheid.

Prof. dr. Sarah Lebeer is bio-ingenieur in de cel- en gentechnologie. De bacheloropleiding deed ze aan de Universiteit Antwerpen,  de masterjaren aan de KU Leuven. Haar promotieonderzoek deed ze aan het Centrum voor Microbiële en Plantengenetica. Na haar doctoraat was ze van 2008 tot 2011 aan de KU Leuven postdoctoraal onderzoeker over urogenitale probiotica [van urine- en voortplantingsstelsel] en mucosale immunologie [immuniteit van de slijmvliezen]. Sinds 2011 is ze onderzoeksprofessor aan het departement Bio- ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.