SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Hoogbegaafdheid is wellicht een van de meest verkeerd begrepen termen uit onze moderne samenleving. Het begrip wordt snel geassocieerd met ‘heel slim’ zijn, met uitzonderlijke resultaten op school, met ronkende diploma’s die leiden naar tot de verbeelding sprekende jobs. De werkelijkheid is anders. Hoogbegaafdheid is het verzamelwoord voor een aantal persoonskenmerken die maken dat iemand anders denkt en handelt dan de mensen rondom hem. Hoogbegaafdheid kan alleen al daarom meer uitdagingen met zich meebrengen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Dit college geeft een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid in werkelijkheid is. En vooral: hoe zorgen we ervoor dat hoogbegaafden zich goed in hun vel blijven voelen en hun capaciteiten laten zien?

Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx behaalde haar diploma industrieel ingenieur Electromechanica aan de groep T – Leuven en het diploma van burgerlijk ingenieur Bouwkunde aan de KU Leuven. Aan deze universiteit promoveerde ze ook tot doctor in de Toegepaste Wetenschappen (2000). Ze combineerde haar studies met topsport (tennis en basket). Ze is 15 jaar professor energietechnieken geweest aan de UHasselt, is grondlegger van enkele bedrijven binnen de energiesector in België en heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van topsporters. Momenteel is ze co-titularis van de leerstoel hoogbegaafdheid aan de UHasselt en bestuurder van Exentra VZW, waar reeds meer dan 7000 hoogbegaafde kinderen en volwassenen zijn begeleid en gecoacht. Ze is initiatiefneemster van het kennisplatform hoogbegaafd op het werk en geeft momenteel in Vlaanderen en Nederland opleidingen en lezingen over coachen en omgaan met toptalent.