Infectieziekten: terug van nooit weggeweest - Prof. Dr. Marc Van Ranst

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Ebola-uitbraken, de opkomst van het Zika-virus, AIDS in Afrika, resistentie tegen tuberculose, een recente mazelenuitbraak in Europa, ... Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe infectieziekten of infectieziekten waarvan we dachten ze onder controle te hebben. Waar men begin jaren ‘70 nog optimistisch was over de bestrijding van deze ziekten met de uitroeiing van pokken, beseft men slechts enkele decennia later dat de strijd nog lang niet gestreden is. Hoe komt het dat we voor deze uitdaging blijven staan? Welke factoren beïnvloeden dit fenomeen? Is onze technologische vooruitgang werkelijk een oorzaak voor de toename van (nieuwe) infectieziekten? Maar vooral: kunnen we er iets tegen doen? En wat brengt de toekomst ons?

Prof. dr. Marc Van Ranst studeerde geneeskunde aan het voormalige Limburgs Universitair Centrum - nu UHasselt - en aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn studie geneeskunde werkte en studeerde hij aan het Albert Einstein College of Medecin in New York. Hij promoveerde in de virologie (1994) en in de klinische biologie (1998). Sinds 2007 is hij interministerieel commissaris om België voor te bereiden op griepepidemieën.