SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Er zijn talloze berichten dat robots een vloek zijn, omdat ze onze jobs gaan innemen en onze wereld gaan  overheersen.  Er  zijn  echter  heel  wat maatschappelijke uitdagingen als de verouderende bevolking, de stijgende gezondheidskosten en de noodzaak aan meer en  gezonder  werk. Bovendien gaan robots ook heel wat nieuwe economische markten openen. De presentatie behandelt de verschillende mens-robot toepassingen binnen gezondheid en de maakindustrie, uitgevoerd in het multidisciplinaire onderzoeksinstituut Brubotics van de VUB. Met een inclusieve robotagenda waar de interactie tussen mens en robot centraal staat, moeten we van die vloek een zegen maken.

Prof. dr. Bram Vanderborght is professor robotica aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij in 2007 ook zijn doctoraat behaalde. Hij is ook core lab manager van Flanders Make. Als postdoc-onderzoeker was hij verbonden aan het Italian Institute of Technology. Hij heeft een ERC Starting grant en is lid van de jonge academie. Hij zetelt in de raad van bestuur van Technopolis en FTI. Zijn onderzoeksinteresses zijn mens-robot interactie voor toepassingen in de gezondheidssector en maakindustrie. Hij is editor in chief of the IEEE Robotics & Automation Magazine.