SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Tijdens deze lezing wordt het publiek even meegenomen naar het verleden, om te kunnen zien hoe onze voeding geëvolueerd is van noodzaak tot overaanbod en krachtig marketingproduct. Dit heeft tot gevolg dat er ook voeding gecreëerd is die direct of indirect tot een aantal ziekten kan leiden of het risico ertoe kan vergroten. Veel chronische ziekten zijn vandaag levensstijl gerelateerd en met een gezond voedingspatroon kunnen we daar veel aan doen, zowel inzake preventie als behandeling. Iedereen weet wat gezonde voeding is vandaag, maar waarom doen we daar zo weinig mee?

De tips die in de lezing aangereikt worden, gaan verder dan het opsommen van wat gezonde voeding is. Het gaat meer om bewustwording, zowel voor de gevolgen van een ongezond voedingspatroon als voor de voedingsketen van vandaag. Er worden ook producten genoemd waar verborgen ‘gevaren’ inzitten, maar die bedoeld zijn om iets vooral lekker te maken.

Is er dan maar één gezonde manier van leven? Iedereen heeft andere behoeften en gewoonten; dus gaat het er veeleer om onze manier van leven zo gezond mogelijk te maken. Het is een educatieve lezing zonder met de vinger te wijzen, maar wel om bewustwording te creëren en een aantal praktische tips mee te geven over hoe het ook -gezonder- kan.

Prof. dr.  Erica  Rutten  is doctor  in de voedingswetenschappen.  Ze werkt  als onderzoeker en docent aan het University College Leuven-Limburg (UCLL) - Expertisecel Healthy Living. Ze is lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen en van de Belgian Nutrition Society. Ze schreef en werkte mee aan tal van internationale onderzoeken en wetenschappelijke artikelen over voeding en gezondheid. Daarnaast wil ze met het concept van ‘De stem van de Bewuste Bourgondiër’ een toegankelijke brug bouwen tussen de wetenschappelijke wereld en de toepassing van gezonde voeding. Ze wil haar kennis delen, maar ook laten beleven en toepassen; hiervoor richt ze zich vooral tot particulieren, organisaties en (gezondheids)professionals. Daarnaast heeft ze een netwerk van Bewuste Partners die haar concept ondersteunen.