SeniorenUniversiteit

Veiligheid en privacy op het internet: hoe onze privacy beschermen in tijden van hacking, phishing en ransomware? - Prof. Dr. Wim Lamotte

10 dec 2018 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Het gebruik van computers, smartphones en draadloze netwerken is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse realiteit. We bankieren online, houden contact met familie en vrienden via sociale media, lezen onze krant op een tablet en vereeuwigen speciale momenten met foto’s en filmpjes op onze smartphone.

Maar tegelijk gaat er tegenwoordig geen week voorbij zonder verontrustende berichten over hackers, inbraken in computersystemen en pogingen om persoonlijke gegevens te ontfutselen aan nietsvermoedende mensen. Iedereen heeft wel eens mails gekregen waarin in gebrekkig Nederlands gevraagd werd naar bank- of andere gegevens.

In deze lezing zal de gastspreker ingaan op enkele veel voorkomende veiligheidsproblemen bij het gebruik van computers, smartphones en het internet. Termen zoals hacking, phishing, virussen, ransomware en mobile malware zullen hierbij worden geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Daarbij zal hij ook resultaten laten zien van het onderzoek rond veiligheids- en privacy-aspecten van computernetwerken. Tot slot zal worden geduid hoe we ons als gebruikers kunnen wapenen tegen deze verschillende bedreigingen.

Prof. dr. Wim Lamotte studeerde informatica aan de VUB en doctoreerde aan het LUC. Hij is nu gewoon hoogleraar informatica en is reeds 30 jaar verbonden aan de UHasselt. Samen met prof. dr. Peter Quax leidt hij de onderzoeksgroep Networked & Secure Systems aan het Expertisecentrum Digitale Media. Deze groep doet onderzoek op het raakvlak tussen computernetwerken enerzijds, en security en privacy anderzijds, en neemt de organisatie op zich van het profiel Networking and Security binnen de opleiding master Informatica.