SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

De westerse muziekgeschiedenis laat zich lezen als een strijd tussen muziek en taal. Waar de taal (‘logos’) traditioneel het hoogste woord voerde, daar was muziek er steeds meer op uit om onder dat juk vandaan te komen.    Dit emancipatieproces van de muziek voltrok zich gedurende meer dan tweeduizend jaar en mondde uit in een filosofische patstelling: wat betekent muziek zonder woorden? Heeft ze wel een betekenis, en zo ja, kunnen we die onder woorden brengen? Sommigen beschrijven muziek in termen van emoties of beelden, terwijl anderen menen dat enkel een respectvol zwijgen gepast is. De muziek moet dan voor zichzelf spreken. Maar wat dan met   al die prachtige literaire beschrijvingen van muziek die onze cultuur rijk is? Moeten we die beschouwen als nonsens?

Deze lezing biedt een kijk in het historische proces dat het filosofische denken over muziek heeft doorgemaakt. Vervolgens wordt gezocht naar een uitweg uit de impasse en naar een zinvolle manier om over (de betekenis van) muziek te spreken.

Prof. dr.  Marlies De Munck promoveerde in 2012 aan de KU Leuven op een filosofisch onderzoek naar de betekenis van muziek. Zij geeft lezingen en schrijft over muziek, film, literatuur en schilderkunst. Daarnaast doceert zij muziekfilosofie aan het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium van Gent.