SeniorenUniversiteit

Zonnepanelen 2.0 – verguisd in het verleden, maar opnieuw in bloei - Prof. Dr. Bart Vermang

11 feb 2019 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Een tiental jaren geleden waren blauwe zonnepanelen op een rood dak nog de standaard. Esthetisch gezien was dit uiteraard niet de beste keuze. In dezelfde periode werden groene-stroom-certificaten uitgeschreven om deze technologie een duwtje in de rug te geven. Alleen werd vergeten om de waarde van deze certificaten tijdig af te bouwen, met een gat in onze begroting als gevolg. Populair bij het grote publiek is deze technologie hier niet door geworden. Nochtans is zonne-energie een belangrijke schakel    in een duurzame energiemix en heeft de technologische ontwikkeling niet stilgestaan. In de tussentijd is de kost van zonnepanelen sterk gereduceerd, is de kwaliteit ervan veel beter, en kan de integratie ervan veel esthetischer. De kost is zelfs zo laag dat de panelen nu geïntegreerd worden op plaatsen waar men het niet zou verwachten.

De gastspreker geeft eerst een stand van zaken van onze energievoorziening en licht het belang van zonne-energie hierin toe. Daarna worden de huidige technische ontwikkelingen en mogelijkheden van zonne-energie besproken. Afsluiten doen we met enkele interessante voorbeelden en een visie op wat dit betekent voor België, Europa en de wereld.

Prof. dr. Bart Vermang studeerde fysica aan de UGent, en doctoreerde in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Zijn masteronderzoek voerde hij uit aan de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in Noorwegen. Tijdens dit verblijf in het hoge Noorden startte zijn interesse,  en carrière, in hernieuwbare energie. Eerst met een doctoraatsonderzoek over silicium fotovoltaïsche energie in Imec te Leuven. Opgevolgd door 2 postdoctorale mandaten in dunne film fotovoltaïsche energie: Een Marie Skłodowska-Curie fellowship aan de Uppsala University in Zweden, en een mandaat van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) om terug te keren naar Imec. In 2016 behaalde hij een prestigieuze beurs van de European Research Council (ERC), en werd bijgevolg professor aan de UHasselt. Zijn huidig onderzoek gaat over fotovoltaïsche energie en batterijen, en is van interdisciplinaire aard. Dit onderzoek is verbonden aan het instituut voor materiaalonderzoek (IMO- IMOMEC), en EnergyVille in Genk.