SeniorenUniversiteit

Als de katten van huis zijn … Cultuurgeschiedenis van Piemonte en Lombardije - Prof. Dr. Jan Vaes

21 okt 2019 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Noord-Italië was sedert 774 een deel van het Karolingische, later van het Duitse Rijk. Zijn hertogdommen en steden kwamen dan ook in de frontlinie te liggen van de conflicten tussen paus en keizer, tussen Welfen en Ghibellijnen. Niettemin slaagden zij erin hun onafhankelijkheid te bevechten, wegens hun strategische ligging en niet in het minst door de soms lange afwezigheid van de Duitse keizer en door de verhuis van de pausen naar Avignon. Tegelijkertijd realiseerden deze stadsstaten een weergaloze culturele bloei, die hun politieke ambities kleur gaf.

Piemonte vormde eeuwenlang de poort van het schiereiland. De inheemse dynastie stond daarenboven aan de wieg van de eenmaking van het moderne Italië (1861). De prachtige streek, die wel eens het Toscane van het noorden wordt genoemd, is weinig gekend. Haar wijnen zijn daarentegen beroemd. Turijn is de kroon van deze regio aan de voet van adembenemende Alpenlandschappen, waarin eeuwenoude abdijen genesteld zijn: een prachtige barokstad aan de oever van de Po.

Reeds in de Oudheid speelde Milaan een cruciale rol. In Milaan en het omliggende Lombardije werd omstreeks 1000 de romaanse architectuur geboren, die Europa in geen tijd zou veroveren. De Milanese Visconti en vooral de Sforza’s wisten in de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd hun troeven goed in te zetten, zodat zij zelfs een tijd lang Italië konden controleren. Milaan werd in de 16e eeuw evenwel een speelbal van de grootmachten en verloor geleidelijk zijn betekenis.

Het Risorgimento (1820-1870) en het kersverse Italië (1861) brachten Piemonte en Lombardije de Industriële Revolutie. Nog steeds vormen deze regio’s het industriële hart van het schiereiland. Het bruisende Milaan ontpopte zich bovendien tot toonaangevende modestad.

Prof. dr. Jan Vaes promoveerde in 1987 met de grootste onderscheiding tot doctor in de Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis aan de KU Leuven en studeerde er tevens Oude Geschiedenis. Hij verrichtte daartoe onderzoek aan de universiteiten van Leuven, Bonn, Rome en Freiburg in Breisgau. In Rome was hij alievo uditore aan het Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana. Voor zijn onderzoek van vroegchristelijke architectuur in Italië werd hij In 1991 Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Hij is ondervoorzitter van het Historisch Studiecentrum Alden Biesen.
Hij werkte aan de KU Leuven en haar associatie. Als assistent, later als docent. Van 2000 tot 2016 doceerde hij geschiedenis, cultuurgeschiedenis en didactiek geschiedenis aan de lerarenopleiding van het University College Leuven Limburg. Bovendien doceerde hij aan het Kunsthistorisch Instituut Antwerpen (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten) vroegchristelijke en Byzantijnse kunst.
Hij publiceerde artikels in wetenschappelijke tijdschriften, catalogi en congressen te Leuven, Kortrijk, Den Haag, Parijs, Rome, Milaan. Hij was curator van verschillende tentoonstellingen.
In binnen- en buitenland gaf hij talrijke lezingen. Hij is sedert 15 jaar docent geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Davidsfonds Academie. Hij verzorgt ook de cursussen algemene geschiedenis, kunstgeschiedenis, geschiedenis van Loon en Luik en heraldiek aan de opleiding van Limburgse Toeristische Gidsen, Toerisme Vlaanderen.

(foto: Vrienden van de smaak)