SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Na 600 jaar bestaan kwam aan het Ottomaanse Rijk in 1922 een einde. Het Rijk was al honderd jaar aan het verbrokkelen, maar de genadeslag werd toegediend door de alliantie met en nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. De gevolgen van de ondergang van het Ottomaanse Rijk waren aanzienlijk. Nieuwe landen zoals Syrië, Libanon, Irak, Jordanië en Palestina kwamen tot stand door een koloniale verdeling van het Midden- Oosten door Groot-Britannië en Frankrijk. Egypte werd een onafhankelijke staat. En enkele jaren later zou Saudi Arabië ontstaan.

Ook voor de Islam was het einde van het Ottomaanse Rijk een fundamenteel gebeuren. Niet alleen het Sultanaat maar ook het Kalifaat werd afgeschaft. Turkije werd een seculiere staat onder de leiding van Atatürk. Dit betekende dat de Islam voor de eerste keer sinds de dood van de profeet Mohamed in 632 geen opvolger en dus geen leider meer had. Deze traumatische gebeurtenis leidde in 1928 in Egypte tot de oprichting van de Moslim Broederschap. Het doel van de Moslim Broederschap was het terugbrengen van het Kalifaat.

Het feit dat ISIS, of de Islamitische Staat van Irak en Sham (Syrië), de grens tussen Irak en Syrië symbolisch vernietigde en het Kalifaat opnieuw oprichtte, heeft een rechtstreeks verband met de gebeurtenissen en beslissingen die tijdens de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk zijn genomen. Meer dan genoeg stof om dat tijdperk nog eens in detail te bekijken.

Koert Debeuf is historicus en Europees Directeur van het Tahrir Institute for Middle East Policy. Hij is visiting Research Fellow aan de Universiteit van Oxford en Associate Researcher aan de VUB. Hij woonde vijf jaar in Cairo, van waaruit hij de Arabische wereld uitgebreid bezocht en becommentarieerde. Hij was speechschrijver van Eerste Minister Guy Verhofstadt van 2003 tot 2008. Hij is een internationaal publicist en is veel gevraagd als commentator voor nationale en internationale media. Hij is de auteur van “Inside the Arab Revolution. Three Years at the Front Line of the Arab Spring” (2014) en van “Tribalization. Why War is Coming” (2018).