SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Als het gaat over inkomens en vermogens, is België één van de meest gelijke rijke landen ter wereld. We zijn zelfs internationaal uitzonderlijk in de zin dat ongelijkheid vrijwel overal elders is toegenomen. Dat heeft veel te maken met het feit dat we nog een sterk sociaal overlegmodel hebben en een sterk middenveld. Maar onder die ogenschijnlijke idylle van een rijk en relatief gelijk land liggen diepe verschillen. In weinig landen is er zo een grote kloof tussen laag geschoolde mensen en hoger geschoolden, tussen mensen met een migratieachtergrond en andere zonder een recente migratieachtergrond. Bovendien kennen we vrij veel armoede voor een land met een sterk uitgebouwde welvaart. In zijn lezing voert de gastspreker aan dat - misschien paradoxaal genoeg - wat meer ongelijkheid op bepaalde vlakken misschien wel eens goed zou kunnen zijn als we ook hier iets aan willen doen.

Prof. dr. Ive Marx studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteiten Gent en Antwerpen en vervolgens economie aan de Universiteit van York. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, waar hij vooral doceert in de opleidingen Sociaal-Economische Wetenschappen en Sociologie. Hij is er verbonden aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, waar hij onderzoek leidt in de domeinen van inkomens- en vermogensongelijkheid, arbeidsmarkt en migratie. Daarnaast is hij is Research Fellow aan het IZA in Bonn. Hij zetelt in de editorial boards van Social Forces, Journal of Social Policy, Social Inclusion en European Policy Analysis. Hij maakt ook deel uit van de board van Espanet, het belangrijkste netwerk van onderzoekers op vlak van sociaal beleid in Europa. Hij schrijft tweewekelijks een column in De Standaard.