SeniorenUniversiteit

Liefde in tijden van Tinder: de invloed van sociale media op onze relaties - Prof. Dr. Elisabeth Timmermans

10 feb 2020 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Al van jongs af krijg je via de massamedia geïdealiseerde beelden voorgeschoteld over de liefde. Maar ook nieuwe media zijn niet meer weg te denken uit onze interacties. Sinds de komst van Tinder is online dating populairder dan ooit en onze smartphones zorgen ervoor dat we constant in verbinding staan met elkaar, zelfs aan de andere kant van de wereld. Of je nu thuis in je zetel zit of met vrienden in een bar, via je smartphone heb je altijd toegang tot potentiële partners. Online daten was nog nooit zo populair als vandaag. Jong en oud hebben hun weg gevonden naar de online datingmarkt. Maar wat doet dat eigenlijk met onze kijk op de liefde? Kun je je partner online vinden? Of zorgt teveel keuze er niet gewoon voor dat je eigenlijk geen keuze meer kunt maken?

Dr. Timmermans maakt korte metten met hardnekkige mythes over het verschil tussen online- en offline daten, probeert het algoritme van Tinder te ontcijferen en geeft een antwoord op veel gestelde vragen als: Hebben we echt meer seks door Tinder? Zegt je smartphonegebruik iets over je relatie? Hebben Bridget Jones en co. ons opgezadeld met onrealistische ideeën over de liefde? En hoe overwin je Facebookjaloezie?

Met haar lezing maakt ze je wegwijs in de wondere wereld van digitaal daten. Een ding is zeker: Je kunt met een gerust hart naar huis omdat je eindelijk weet wat phubbing, ghosting en sexting is.

Dr. Elisabeth Timmermans is master in de communicatiewetenschappen van de KU Leuven. Aan deze universiteit schreef ze haar doctoraat over de invloed van Tinder op ons dategedrag. Haar onderzoek kreeg heel wat weerklank in binnen- en buitenland. Ze promoveerde er tot doctor in de sociale wetenschappen. Na haar doctoraat kreeg ze een postdocbeurs van de Europese Unie om aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als postdoctoraal onderzoeker de invloed van media op relaties verder uit te pluizen. Dat onderzoek verzamelde ze op haar blog www.liefdeintijdenvantinder.be en in februari 2019 verscheen haar boek ‘Liefde in tijden van Tinder’.