SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

In België worden jaarlijks ongeveer 1600 nieuwe gevallen van pancreaskanker gediagnosticeerd. De meeste patiënten presenteren zich met de diagnose van metastasen (uitzaaiingen) en maken geen kans op genezing. Patiënten met metastasen komen in aanmerking voor palliatieve systemische chemotherapie en zijn geen kandidaat voor heelkunde. De meeste patiënten zonder metastasen komen in aanmerking voor een heelkundige behandeling met curatieve intentie, gevolgd door adjuvante systemische chemotherapie. Projectiestudies tonen aan dat pancreaskanker, na longkanker, de voornaamste oorzaak van kankersterfte zal zijn in het komende decennium. Ook verwachten onderzoekers niet dat in het komende decennium een remedie zal gevonden worden tegen pancreaskanker. Dit alles maakt de rol van heelkunde in de behandeling en de rol van onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden des te prominenter. Pancreasoperaties zijn hoog-complexe chirurgische behandelingen waarvan een sterke relatie is aangetoond tussen expertise en overleving.
Tijdens deze lezing zullen we meer kennis kunnen opdoen over de behandelingsmogelijkheden van vroegtijdige en gevorderde pancreaskanker.

Prof. dr. Baki Topal volgde de artsenopleiding aan het LUC en aan de KU Leuven. Hij behaalde het artsendiploma met de grootste onderscheiding. Zijn doctoraatsthesis was getiteld ‘Circulating cancer cells in colorectal liver metastases’. Na zijn doctoraat werd hij professor aan de KU Leuven. Sinds 2005 is hij tevens verantwoordelijke van het departement ‘Abdominal Surgery’ van het Universitair Ziekenhuis Leuven. Zijn onderzoek blijft gericht op pancreaskanker. Hij publiceerde erover een 80-tal top wetenschappelijke artikelen. Voor zijn bijzondere wetenschappelijke verdiensten kreeg hij in 2014 van koning Filip de titel van Commandeur in de Kroonorde.