SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Tijdens haar fundamenteel doctoraatsonderzoek trachtte de gastspreker de mechanismen te begrijpen waarmee bepaalde immuuncellen kankerprogressie kunnen beïnvloeden. Dit onderzoek was gefocust op de heterogeniteit van zogenaamde macrofagen. Concreet onderzocht ze welke soorten macrofagen aanwezig zijn en hoe zuurstofgehaltes in tumoren de functie van macrofagen kunnen beïnvloeden. In Lausanne onderzocht ze therapieën gericht naar macrofagen, en dit al dan niet in combinatie met andere immuuntherapieën. Met haar VUB-VIB team tracht ze nu de moleculen die bepaalde immuuncellen produceren of de cellen zelf te gebruiken als basis voor de ontwikkeling van nieuwe immuuntherapieën tegen kanker. Zo ontwikkelde het team een anti-kankervaccin gebaseerd op lichaamseigen tumor-afgeleide cellen.
In de lezing zal de gastspreker dit belangrijk onderzoek verder op een wetenschapsjournalistiek niveau toelichten.

Prof. dr. ir. Damya Lauoi is bio-ingenieur en behaalde een doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarna werkte ze als postdoc bij het lab van Michele De Palma in het ISREC Instituut van de Ecole Polytechnique de Lausanne, Zwitserland. Na haar terugkeer in Brussel, werd zij aan de VUB onderzoeksprofessor in het lab cellulaire en moleculaire immunologie, dat verbonden is aan het Vlaams instituut voor biotechnologie. Voor haar onderzoek kreeg ze een Dunia Award, de MIT Innovator under 35 Europe Award 2017 en werd ze New Scientist wetenschapstalent 2018. Verder tracht ze vrouwelijke wetenschappers in spe te helpen de nodige moed te vinden om met een hoogwaardige wetenschappelijke carrière te beginnen en uit te bouwen in STEM-richtingen. Sinds 2018 is ze lid van de Jonge Academie van België en is ze vooral betrokken bij wetenschapscommunicatie en “gender in academia”.