SeniorenUniversiteit

Bevrijding, collaboratie en repressie: geschiedenis en herinnering - Dr. Koen Aerts

09 nov 2020 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Het verleden van de jaren '40 leidt ook nu nog tot beroering en debatten op het politieke en publieke forum. Ook persoonlijk is de belangstelling groot. Vele mensen kennen de verhalen via familie uit eerste hand. De beeldvorming en herinneringen van bevrijding, collaboratie en repressie zijn vaak erg beladen en verschillend van wat we op basis van onderzoek weten. Deze lezing brengt dat spanningsveld in kaart met wat we weten vanaf september 1944. Welke plaats kregen bevrijding, collaboratie en repressie in het collectief geheugen?

Dr. Koen Aerts is historicus aan de Universiteit Gent en het CegeSoma (Rijksarchief). Zijn doctoraatsonderzoek verscheen in 2014 onder de titel ‘Repressie zonder maat of einde?’. Hij was hoofdredacteur van ‘Was opa een nazi?/Papy était-il un nazi?’ (2017) en nam het initiatief voor de door het CegeSoma-Rijksarchief gerealiseerde referentiesite over de Tweede Wereldoorlog (www.belgiumwwii.be). Het onderzoek van zijn boek ‘Kinderen van de repressie’ (2018) lag aan de basis voor de Canvas-docureeks over ‘Kinderen van de collaboratie’ (2017) en hij werkte mee aan de vervolgreeks ‘Kinderen van het verzet’ (2019) en de Franstalige RTBF-docureeks ‘Enfants de la collaboration’ (2020).