SeniorenUniversiteit

'De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden.' - Harry De Paepe

26 okt 2020 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

De band tussen onze gewesten en Engeland is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de Veroveraar in 1066 lukte alleen dankzij de steun van de Flemings en de Brabanters. In de 14e eeuw werden de twee kanten van het Kanaal letterlijk in elkaar verweven door het belang van het laken en de Engelse wol. Tot in de 16de eeuw kon je in Zuid-Wales gesprekken voeren in Nederlandse dialecten. De bordelen van Vlaamse frows waren populaire trekpleisters voor veel Engelsen. Met Willem III van Oranje - King Billy voor de fans - kwam er zelfs een Nederlander op de troon. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was het VK een veilige thuishaven voor veel Belgische vluchtelingen. Met veel passie vertelt Harry De Paepe u honderduit over de nauwe banden tussen 'ons' en de Engelsen.

Harry De Paepe Is leraar geschiedenis in Dendermonde.  Hij schrijft over de Britse politiek voor Doorbraak.be, voor Knack.be en voor VRTNWS-journaal. Hij is co-auteur van ‘Stiff Upper Lips’ (2017), auteur van ‘De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden’ (2019) en van ‘Het Lam Gods. Bewonderd en Gestolen’ (2020). Voor zijn kennis over Engeland en de Engelse cultuur is hij regelmatige te gast bij Radio 1 en op de nationale televisie (De Afspraak, Terzake, VTM Nieuws en het VRT-Journaal).