SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

De spreker gaat in zijn platenkast op zoek naar popsongs die een sterke binding hebben met klassieke muziek. Hierbij belicht hij iconische popsongs als “Eleanor Rigby” (Beatles), “American Tune” (Paul Simon), “This Night” (Billy Joel) en “Russians” (Sting) vanuit hun diverse klassieke dimensies. Naast ‘citaten’ van bekende klassieke melodieën, komen heel wat andere klassieke invloeden in popsongs aan bod. Wat betekenen begrippen als ‘parafrase’, ‘kleine driedelige vorm’ en ‘contrapunt’ binnen de klassieke muziek en hoe worden die geadopteerd en getransformeerd door popcomponisten en -producers die hiermee hun muziek extra diepgang en soms zelfs sociaal-politieke referenties bezorgen? Aan de hand van een aantal treffende luisterfragmenten uit popsongs én klassieke composities ontdekken we prikkelende parallellen en verbindingen tussen deze twee – ogenschijnlijk zeer verschillende – muzikale werelden.

Prof. dr. Jeroen D’hoe behaalde een doctoraat in compositie aan The Juilliard School (New York), naast Masters in compositie en piano (LUCA School of Arts) en Musicologie (KU Leuven). Hij won de Nationale Koningin Elisabeth Compositiewedstrijd (2003), de SABAM-prijs voor Compositie (2003) en de Gouden Klaproos (SABAM) voor zijn oeuvre (2008). Hij is professor aan de afdeling Musicologie aan de KU Leuven waar hij over popmuziek doceert; daarnaast is hij docent compositie aan LUCA School of Arts en het Utrechts Conservatorium. In 1998 ontving hij een BAEF-Fellowship (Belgian American Educational Foundation. Hij is een veelzijdig componist en pianist die vanuit hedendaags-klassieke muziek uiteenlopende dialogen aangaat met andere muzikale stijlen (jazz, pop) en andere kunstvormen (video, schilderkunst, animatiefilm), vaak in opdracht van orkesten, festivals en musea.

(foto: bron LUCA - School of Arts)