SeniorenUniversiteit

Klimaatverandering en waterhuishouding in Vlaanderen: dreigt er een watertekort? - Prof. dr. Patrick Willems

30 nov 2020 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

De voorbije zomer kenden wij de heetste dagen sinds de waarnemingen in ons land en de zomer van 2018 was één van de droogste. Vlaanderen is er erg kwetsbaar voor dergelijke extreme weersomstandigheden door onze hoge bevolkingsdichtheid en urbanisatiegraad. Wij zijn in Noordwest-Europa de regio met de hoogste waterschaarste. Bovendien zorgt de klimaatverandering voor zorgwekkende evoluties. Maar hoe verandert het klimaat in Vlaanderen nu precies? En wat zijn de gevolgen? Meer watertekorten? Meer wateroverlast? En wat is de invloed van de toenemende urbanisatie? Moeten en/of kunnen wij ons aanpassen?

Prof. dr. Patrick Willems is gewoon hoogleraar stedelijke hydrologie en rivierkunde en afdelingshoofd Hydraulica aan het Departement Burgerlijke Bouwkunde van de KU Leuven. Hij is een internationaal expert in de analyse van hydrologische extremen, waaronder extreme regenval, overstromingen en waterschaarste; de impact van de klimaatverandering op de waterhuishouding; de noden inzake klimaatadaptatie. Rond deze thema’s voert hij  met zijn team studies uit voor verschillende overheidsdiensten.