SeniorenUniversiteit

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Het enterisch zenuwstelsel is het brein van de darmen en erg belangrijk voor het functioneren van het maagdarmstelsel. Het wordt ook wel de tweede hersenen of buikbrein genoemd, en kan geheel onafhankelijk van de hersenen werken. Het omvat meer dan 200 miljoen zenuwcellen die verspreid zitten door het hele maag-darmstelsel, maar samengenomen is het buikbrein ongeveer zo groot als de hersenen van een kat. De rol van het buikbrein wordt al een tijdje onderzocht, maar dan vooral in de context van genetische ziektes zoals de ziekte van Hirschsprung. De laatste jaren is dit onderzoeksveld erg gegroeid, en wordt er ook meer onderzoek gedaan naar de verbinding tussen de hersenen en het buikbrein, en naar de rol daarvan bij het ontstaan van bv. dementie en Parkinson. Tijdens deze lezing zal Dr. Melotte meer vertellen over het buikbrein en de link met verschillende ziekten, met als focus darmkanker. Er is recent aangetoond dat zenuwcellen en kankercellen met elkaar kunnen communiceren door het uitscheiden van verschillende boodschappers. Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een nieuwe therapie tegen darmkanker.

Prof. dr. Veerle Melotte volgde de bachelor Laboratorium en Voedingstechnologie aan de KU Leuven, waarna ze de master Biomedische Gezondheidswetenschappen voltooide aan de Universiteit Maastricht. Tijdens haar doctoraatsonderzoek, dat ze in 2010 afrondde, identificeerde ze NDRG4-methylering als een veelbelovende biomarker voor de vroege detectie van darmkanker. Momenteel is ze universitair hoofddocent aan het Universitair