SeniorenUniversiteit

SeniorenUniversiteit

EENDAAGSE CULTURELE UITSTAP 2018

MAART 2018

Eéndaagse culturele uitstap – Nivelles ( Nijvel )

De gastvrije en aardige stad Nivelles (Nijvel), op het Brabantse leemplateau gelegen, werd vermoedelijk rond het begin van onze jaartelling gesticht. Het landelijke gebied genoot van de nabijheid van de heirweg van Bavay naar Keulen. De naam zou afgeleid zijn van Nerviorum Villae: stad der Nerviërs.

Door de Germaanse invasie rond 275 worden de gebieden grotendeels verlaten. Pas bij het begin van de 7e eeuw geraakt de ontwikkeling van het gebied in een stroomversnelling, als Pepijn de Oudere, hofmeier van koning Dagobert I, er zich vestigt. Na zijn dood sticht zijn weduwe Itte (de heilige Ida van Nijvel) een klooster op aanraden van Sint-Amandus. Gertrudis, hun dochter, wordt er de eerste abdis. Haar zus is de heilige Begga. De abdij werd een druk bezochte bedevaartplaats en speelde een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de stad. Tijdens de hoge middeleeuwen staat de abdij onder het gezag van de Duitse keizer. Later, in de 11e eeuw gaat de voogdij over naar de graven van Leuven, de voorvaderen van de hertogen van Brabant, die vanaf de 13e eeuw de voogdij overnemen.

De verbouwing van de grafkerk van Sint-Gertrudis, een van de kerken van de oorspronkelijke abdij, is de start van de bouw van de indrukwekkende romaanse collegiale Sint-Gertrudiskerk begin 11e eeuw. Ze werd ingewijd in 1046 in aanwezigheid van keizer Hendrik III en bisschop Waso van Luik. Dit romaanse meesterwerk is zowel archeologisch als architecturaal het belang35 rijkste bouwwerk van Waals-Brabant.

In de 12e eeuw is de stad omwald door een muur met zeven poorten en elf wachttorens (grotendeels afgebroken tijdens de Franse revolutie). Ondertussen kwam de handel, o.m. met Engeland, tot bloei. Het Nijvelse linnen was een bekend Europees handelsartikel. Tijdens de tachtigjarige oorlog duurde de belegering van Nijvel van 8 tot 12 maart 1578. Tot aan de Franse revolutie bleef de geschiedenis van de stad nauw verweven met die van de abdij. De stad heeft naast de monumentale collegiale heel wat te bieden uit haar rijk historisch verleden. Zo is er Jean de Nivelles (djan djan), een vergulde jaquemart (stadsfetisj) aan de zuidertoren van de collegiale, die al vijf eeuwen het uur slaat op de klok.

Niettegenstaande de verwoestingen door de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog zijn er talrijke mooie oude woningen, kerken zoals de Grafkerk en de kerk van de Recolecten (Recolettes) in Brabantse laaggothiek en andere gebouwen bewaard gebleven en gerestaureerd. Dit is zeker een stadswandeling waard. Naast enkele andere is de “tarte al djotte” de meest bekende gastronomische specialiteit. De taart is gevuld met kaas, snijbiet en kruiden, waarbij een lokaal bier bv. een Saint Feuillien, wordt aanbevolen.