Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


Programma

SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MEERDAAGSE CULTURELE REIS 2021

Londen en Midden Engeland.

REISCOÖRDINATIE:  STEPHAN PUT EN WILLY ORLANDINI

Wij gaan tijdens deze reis op zoek naar sporen van onze gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur door de eeuwen heen. In een periode van Brexit een verrijkende zoektocht naar wat ons bindt.

Migratie naar Engeland is een constante in alle geschiedkundige periodes. In de “De bello Gallico” vermeldde Julius Caesar “…dat het binnenland van Brittanië bewoond wordt door de originele inwoners maar de kust door Belgen ”. De landsnaam Engeland is afgeleid van de Angelen, die in de Romeinse periode van uit Duitsland, Denemarken en Nederland het eiland gingen bevolken.
Vanaf de vijfde eeuw kwamen nieuwe stammen aan op het eiland. De romanisering verdween en de Britten grepen terug naar hun Keltische oorsprong en de Keltische taal (het huidige Welsch).

Er ontstond een bijzondere band tussen de Angelsaksen en de Vlaamse adel. Na de inval van de Normandiërs onder leiding van Willem de Veroveraar vormden de “Flemings” een natie in de natie. En de 14e eeuw kan men gerust de Engelse Eeuw van Vlaanderen noemen. Het graafschap Vlaanderen zit volop verwikkeld in de Engelse politiek. Jacob van Artevelde en John of Gaunt hebben veel invloed en macht. Onze schilders van Dyck en Rubens waren graag geziene gasten aan het hof van de Engelse koningen.
Onze eerste koning Albert van Saksen-Coburg werd door zijn huwelijk één van de belangrijkste Britse prinsen. Na Waterloo gaf hij mee vorm aan het Britse project van “de Nederlanden”. Winston Churchill speelde in de beide wereldoorlogen een bepalende rol in het behoud van onze onafhankelijkheid. In Flanders fields….

Niet alleen historisch maar ook op het vlak van sport en gastronomie waren er heel wat invloeden uit de Lage Landen. Golf, cricket zijn nationale sporten in Groot-Brittannië. Maar wie weet er dat deze sporten door Vlamingen werden geïntroduceerd? Het was trouwens niet onze enige bijdrage. Verwondert het dat wij Vlamingen de hop binnenbrachten in Engeland?

De boekdrukkunst en het theater worden door “strangers” uit de Nederlanden beheerst. De eerste woorden in het Nederlands worden in het Diets door een 41 monnik in Rochester neergeschreven. De stukken van Shakespeare worden nog steeds opgevoerd in kleine en grote theaters overal ten lande. Het bekende Globe Theater werd door bemiddeling van een Antwerpenaar opgericht.

Engeland heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis, maar toch wel op een bijzondere wijze tijdens de industriële revolutie, waarvan zij aan de oorsprong lag. De uitvinding van het weefgetouw, de stoommachine en het treinvervoer waren enorm belangrijk voor de ontwikkeling van de textielnijverheid en het toerisme. Dankzij de industriële spionage van Lieven Bauwens en de goede relaties van onze eerste koning Leopold I met o.a. John Cockerill en Stephenson werden deze uitvindingen, als Europese primeur, geïntroduceerd in ons land.

Hoewel Engeland vele oorlogen gevoerd heeft, is het land sinds 1066 niet meer veroverd. Zo heeft het land al die tijd zijn ‘gang’ kunnen gaan, waardoor het op veel gebieden nóg authentieker is dan de meeste Europese landen. In 2020 viert de “National Trust” zijn 125-jarig bestaan. Voor ons een extra reden om naar Engeland te trekken. Tijdens onze reis zullen we de gelegenheid hebben om enkele erfgoedsites exclusief te bezoeken. Misschien kunnen ze ons inspireren om met ons Vlaams erfgoed wat meer zorgzaam om te gaan.

 

BUSREIS NAAR CALAIS EN ‘CROSSING’ NAAR ENGELAND – CANTERBURY


Een belangrijke  ontwikkeling is het ontstaan van de Church of England, die zich in de 16e eeuw afscheidde van de rooms-katholieke kerk. Ook hierin hadden een groot aantal Vlaamse protestanten die emigreerden naar Engeland een belangrijke rol.

Canterbury is de bakermat van het Britse Church of England en de kathedraal de zetel van de Aartsbisschop.

We verkennen Canterbury en bezoeken de kathedraal.


 

LONDEN


Het eigenlijke Londen (Romeinse Londinium) is een agglomeratie van een drietal oude kernen: de City, Westminster en het op de zuidoever van de Theems gelegen Southwark. Ze zijn in de loop der eeuwen op beide oevers van de Theems vergroeid met een groot aantal voorsteden. Over de Theems verbindt een twintigtal bruggen, waaronder de Tower Bridge, de beide stadsdelen.

Tijdens een stadswandeling door Bloomsbury maken we kennis met Virginia Woolf en Charles Dickens.
Bezoek Whitehall met Banqueting House.
Banqueting House, gelegen in het historische Whitehall, is één van Londens verborgen klassiekers. We bewonderen het prachtige plafond van Rubens en de bewonderenswaardige Brits palladiaanse architectuur, een meesterwerk uit de Gouden Eeuw. Hier vond ook de executie plaats van koning Charles I.

Na dit bezoek zetten we onze wandeling verder en ontdekken Covent Garden, Seven Dials, Soho en Westend. 


 

ST ALBANS – CAMDEN LOCK


Bezoek Camden Lock

In Camden Town liggen een aantal markten dichtbij elkaar. De markten van Camden Town zijn tegenwoordig één van de populairste attracties van Londen. Er zijn heel veel eetstalletjes en u kunt er op een terrasje goedkoop en lekker eten en drinken. We nemen de nodige tijd om er te verpozen.


Stadswandeling St Albans met bezoek kathedraal en Verulamium (Romeins kamp)

St Albans is een stad in Hertfordshire op 35 km ten noorden van London. Ze werd de eerste grote stad aan de oude Romeinse Watling Street.
St Albans is vernoemd naar de heilige Albanus, de eerste martelaar van Groot-Brittannië.
Hier staat de bekende kathedraal (met het langste schip in Engeland) en een voormalige abdijkerk van Sint-Albanus. OXFORD


Oxford is de stad met “dreaming spires” genoemd, wegens de harmonische architectuur van de verschillende universiteitsgebouwen.
In tegenstelling tot haar grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie. De University of Oxford is de oudste universiteit in de Engelstalige wereld en voor het eerst vermeld in de 12e eeuw.

Stadswandeling en bezoek aan de universiteitsgebouwen.
 LICHFIELD - IRONBRIDGE


Bezoek Lichfield

Lichfield kan bogen op een prachtige gotische kathedraal. In de Lady’s Chapel bewonderen we de glasramen die afkomstig zijn van de abdij van Herkenrode - een toppunt van Vlaamse renaissance.

Iets verderop bezoeken we het landmark van de industriële revolutie – the Iron bridge.
De Iron Bridge, die gebouwd werd tussen 1777 en 1779 over de Severn rivier, is wereldberoemd en Unesco werelderfgoed. Het is de eerste gietijzeren brug ter wereld en een staaltje ingenieurskunde en -kunst gelegen in een mooie vallei.
Bezoek Hidcote Manor Garden

Manor Garden is een prachtige tuin in het noorden van de Cotswolds, dichtbij het kunstenaarsdorpje Chipping Campden in Gloucestershire.
De tuin bestaat uit een reeks tuinkamers, afgescheiden door haagbeuken, taxus en stenen muren. Er zijn ook een grote moestuin en een prachtige serre. In dit prachtige decor ligt een mooi 17e eeuws herenhuis.
Het landgoed is eigendom van de National Trust, die het sinds 1947 openstelt voor het publiek.

Nadien brengen we een begeleid bezoek aan Chipping Campden.
 STRATFORD-UPON-AVON  -  COVENTRY


Stratford-upon-Avon is een relatief klein stadje in het Engelse graafschap Warwickshire. De stad dateert uit de tijd van de Angelsaksen en was in de Middeleeuwen al een belangrijke marktplaats. De plek is wereldwijd bekend als geboorte- en sterfplaats en van William Shakespeare.


We maken een wandeling door het stadje. Toeristische attracties zijn o.m. het geboortehuis van Shakespeare, Hall's Croft en New Place. Verder is er de Holy Trinity Church, waar de toneelschrijver werd gedoopt en is begraven.

Coventry – stadswandeling en bezoek kathedraal en Trinity kerk

In de nacht 14 op 15 november 1940 werden grote delen van stad getroffen door een Duits bombardement. Ook de kathedraal van Coventry werd hierbij grotendeels verwoest. De muren en de toren bleven wel staan. In plaats van de ruïne van de oude kathedraal te restaureren of te slopen om plaats te maken voor een nieuwe kathedraal, werd besloten de ruïne te laten zoals hij was als monument voor de vrede. De nieuwe kathedraal werd gebouwd naast de ruïnes van de oude en werd geopend in 1962. THE COTSWOLDS  -  BIBURY  - WOODSTOCK EN BLADON


Het sprookjesachtige dorpje Bibury in Groot-Brittannië lijkt wel een filmset. Midden in de toch al prachtige regio Cotswolds, vind je dit sprookjesachtige dorpje. De honingkleurige 17de-eeuwse stenen huisjes (cottages) met steil hellende steekdaken werden door wevers bewoond. We dompelen ons onder in de sfeer van dit pittoreske dorpje tijdens een rustbrengende wandeling.


Nadien brengen we een bezoek aan Blenheim Palace, geboorteplaats van Winston Churchill. Dit prachtige barokpaleis is gelegen in een indrukwekkende groene omgeving. Het 8 km² grote park omvat een paleistuin en siertuinen, en verder nog een groot doolhof en een vlinderserre. Op wandelafstand ligt het idyllische en historische plaatsje Woodstock. In Bladon brengen we een bezoek aan het graf van de familie Churchill.
  KENT -  WESTERHAM  -  TUDELEY


Chartwell is het landgoed van Winston Churchill gelegen in de prachtige regio Kent. 'Een herenhuis, verstoken in een 80 ha groot domein met het visvijvertje waar Churchill graag nadacht over grote beslissingen, en uitkijkend op het ‘stunning’ landschap van de Weald. De National Trust herstelde het zoals het eruit zag in de jaren '20-'30.Tudeley

Op terugweg naar Hasselt kunnen we niet voorbijrijden aan de All Saints Church in Tudeley. Marc Chagall ontwierp er de 12 glasramen. Een unieke kunstervaring voor wie van hedendaagse glaskunst houdt. En zo kunnen we terug over Dover en Calais naar Hasselt, aan de andere kant van het Kanaal.