Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


Programma

SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

EENDAAGSE CULTURELE UITSTAP 2015


Lier, een belangrijk toeristisch centrum aan de samenvloeiing van de Grote en Kleine Nete, wordt wel eens “de Poort van de Kempen” genoemd.

De figuur van de heilige Gummarus (gestorven in 714 en heilig verklaard in 754), de patroonheilige van Lier, ligt vermoedelijk mede aan de oorsprong van de stad. Na zijn dood zou er een dorp ontstaan zijn aan een bidplaats ter hoogte van de huidige Sint-Pieterskapel, (ca. 1225), de begraafplaats van de Heilige Gummarus en het oudste bewaarde gebouw in de Lierse binnenstad. In de 9e eeuw verplaatste de bewoning zich dichter bij de samenvloeiing van de Neten. Ondertussen ontwikkelde Lier zich als een stad voor handelaren en wordt de eerste stadsomwalling gebouwd. Er waren vijf poorten. In 1212 krijgt Lier stadsrechten. Vanaf de 13e eeuw trekt Lier verschillende kloosterorden aan. Van deze religieuze aanwezigheid zijn nog veelvuldige sporen aanwezig. De Sint-Jacobskapel werd oorspronkelijk in 1383 gebouwd en herhaaldelijk herbouwd. Het Begijnhof, met nagenoeg 150 begijnenhuisjes en een van de oudste van het land, werd vermoedelijk gebouwd na 1275. Later (1671) wordt er de Sint-Margaritakerk ingewijd. Het indrukwekkend ba- rokinterieur omvat een monumentaal Forceville-orgel. Hoe de Lierenaars toen de bijnaam schapenkoppen kregen is te wijten aan een legende uit 1309. Daarover vertellen de stadsgidsen zeker meer.

De bouw van de Gummaruskerk startte in 1378. Nog voor haar voltooiing werd er in 1496 het huwelijk van Johanna van Castilië, moeder van keizer Karel V, en Filips de Schone ingezegend. Deze hoofdkerk met het kapittel van Kanunniken was oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Johannes. De toename van de Gummarus-verering (11e en 12e eeuw) zou de naamsverandering verklaren. De torenspits van de Gummarus werd tweemaal door brand verwoest. Midden de 18e eeuw (na de tweede brand) werd hij vervangen door de achtkantige bovenbouw, die hem de bijnaam de peperbus bezorgde. Samen met het aanpalende stadhuis, de in 1740 omgebouwde lakenhalle, is het Belfort gebouwd in 1369 de aandachtstrekker van de grote markt. De 14e eeuwse Corneliustoren, een overblijfsel van de tweede stadsomwalling, werd in 1930 omgebouwd tot de bekende Zimmertoren, genoemd naar Louis Zimmer horlogemaker en amateurastronoom. Hij is de bedenker van drie meesterwer- ken: de Jubelklok, de Wonderklok en de Astronomische Studio.

Is een Lierenaar behalve een Schapenkop ook een Pallieter? Zo heet in ieder geval de hoofdfiguur van het wel bekendste werk van Felix Timmermans (1886 – 1947), dat in 1916 verscheen en in meer dan veertig talen vertaald is. Een andere zoon van Lierke Plezierke, zoals de inwoners hun stadje wel eens noemen, was de schilder Isidoor baron Opsomer (1878 – 1967), die van o.a. Felix Timmermans een portret schilderde Samen leven ze voort in het museum Timmermans-Opsomerhuis, waar ook kunstsmid Louis Van Boeckel (1857 – 1944) met delen van zijn nalatenschap vertegenwoordigd is.

Lier bezoeken zonder Lierse Vlaaikes te hebben geproefd en er enkele voor de thuisblijvers te hebben aangeschaft, mag niet !

 

Coördinatoren: Wim Dirickx, Jos Moens en Anny Schuddinck

 

LET WEL: enkel leden met een A-, B- of A+B-abonnement en hun partner kunnen zich inschrijven voor de eendaagse culturele uitstap en de meerdaagse culturele reis.