Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


Programma

SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MEERDAAGSE CULTURELE REIS 2015


SICILIË, kruispunt van culturen.

De geschiedenis van Sicilië loopt grotendeels parallel met die van Palermo. Daarom geven we alleen een historisch overzicht van de hoofdstad. In de 8e eeuw v. Chr. stichtten de Feniciërs hier een kolonie, die dankzij de haven een bloeiende handelsplaats was. De Grieken gaven haar de naam Panormus, maar een echte Griekse stad was het nooit. In de Eerste Punische Oorlog was Palermo een van de grotere Carthaagse steden die in 254 v. Chr. door de Romeinen veroverd werd. Gedurende de Romeinse tijd was Panormus een bloeiende kolonie. Later was de stad een van de eerste bisschopszetels van de vroege christelijke kerk. In de 5e eeuw namen de Vandalen en de Goten de stad in, maar in 535 slaagde Belisarius, de grote veldheer van Justinianus erin Sicilië te heroveren, waarna Palermo drie eeuwen lang deel zou uitmaken van het Byzantijnse rijk.

In 831 na Chr. veroverden Arabieren uit Noord-Afrika de stad na een bloedig beleg. Palermo - Bulirma zoals de Arabieren de stad noemden - werd de hoofdstad van een emiraat en een van de bloeiendste centra van Arabische cultuur. In die tijd kreeg de stad de vorm die nu nog in het oude centrum te zien is.

In 1072 namen de Normandische broeders Roger de Hauteville en Robert Guiscard de stad Palermo in, zoals ze voortaan zou heten. Tot het einde van de 12e eeuw was Palermo de hoofdstad van een Normandisch koninkrijk. Aan het hof bloeiden kunsten en wetenschappen. Gelukkig is veel van de kunst uit die periode bewaard gebleven, o.m. het Palazzo dei Normanni. Dit kan spijtig genoeg niet gezegd worden van de kunstwerken uit de Arabische periode.

Vanaf 1266 komt Sicilië in handen van het Franse huis van Anjou. In die tijd situeren zich de zgn. Siciliaanse Vespers. Karel van Anjou komt in 1266 aan de macht in Palermo dankzij de steun van de paus. De Fransen zijn niet geliefd bij de bevolking. Omdat ze moeite hebben met de uitspraak van het Italiaans worden ze Tartaglioni (stotteraars) genoemd. In 1282, de maandag (of dinsdag) na Pasen, net voor de vespers, wordt voor de Chiesa del Santo Spírito een Siciliaanse vrouw beledigd door een Franse soldaat. De omstaanders bemoeien zich ermee en de zaak loopt uit de hand. Door de steun van de plaatselijke adel leidt het relletje tot een heuse revolutie. De opstand breidt zich uit over heel Sicilië. Alle Fransen die het woord ‘cicero’ niet correct kunnen uitspreken, worden vermoord, de anderen worden verjaagd. Peter III van Aragon komt aan de macht. De Siciliaanse vespers doen sterk denken aan de Brugse Metten die nog geen 20 jaar later plaats vinden. De opstand tegen het Huis van Anjou werd onderwerp van een opera van Verdi, I vespri siciliani, waarin hij ook de politieke situatie van zijn land en zijn tijd kon verbeelden.

Het volgende beheer van de Spaanse Aragons (1282-1516) bracht voor Sicilië geen verlichting, net zo min als de daarop volgende periode van tirannie van de Spaanse onderkoningen, die zou duren tot 1713. Onder de Napolitaanse Bourbons ging het zo mogelijk nog veel slechter. Napels was nu de hoofdstad van het Koninkrijk der beide Siciliën en Palermo kwam er nauwelijks nog aan te pas. In 1820 en 1848 braken er in de stad opstanden uit tegen het Bourbon-bewind. Op 27 mei 1860 nam Garibaldi met de hulp van de inwoners de stad Palermo in. Na de eenwording van Italië kon Palermo weer zijn rol spelen binnen het koninkrijk Italië als handels- en cultuurcentrum.

 

Programma

1STE DAG:
BRUSSEL - PALERMO – UITSTAP NAAR CEFALU

In de morgen samenkomst in de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Alitalia-vlucht naar Milaan Linate. Vrij middagmaal op de luchthaven van Milaan. Overstap naar Palermo, waar we aankomen in de namiddag. Transfer naar Cefalu voor het eerste bezoek. Deze prachtig gelegen stad heeft een grootse kathedraal, wellicht de oudste van de Normandische kerken. Bezoek aan het middeleeuws washuis.

2DE DAG:
PALERMO – UITSTAP NAAR MONREALE

Na het ontbijt verkennen we Palermo voor een geleid bezoek aan het mooie Palazzo dei Normanni. Het paleis van de Arabische emir werd tot koninklijk paleis van de Noormannen verbouwd. Op de eerste verdieping bezoeken we de beroemde Cappella Palatina, die bewaard is gebleven in zuiver Norman- dische stijl. Iets verder bezoek aan de Quattro Canti, het barokkruispunt en tevens het hart van de stad. In dezelfde wijk brengen we vervolgens een bezoek aan de kathedraal, gewijd in 1185 onder koning Willem II van Sicilië, alsook aan de opera en het Piazza Pretoria. Vervolgens brengen we een be- zoek aan de Catacombe dei Cappuccini. Sinds het einde van de 16e eeuw zijn hier ongeveer 8.000 mensen op een bijzonder manier begraven.

Na de middag uitstap naar de stad Monreale, die beroemd is om haar ka- thedraal, een prachtig Normandisch gebouw. In de kerk zijn er mozaïeken uit de 12e en 13e eeuw en naast de kathedraal een kruisgang uit de 12e eeuw van een voormalig benedictijnenklooster, met 220 bogen die ondersteund worden door 228 dubbele colonnetjes, versierd met kapitelen die allemaal
verschillend gebeeldhouwd zijn.

3DE DAG:
PALERMO - SEGESTE - MARSALA: UITSTAP MOZIA
’s Morgens bezoeken we Segeste met zijn unieke Griekse tempel en theater. We rijden verder zuidwaarts langs de zoutmeren en typische windmolens (Hollandse stijl). Sommige molens pompen het water uit de zoutmeren, andere dienen om het gewonnen zout te malen. We houden halt aan het zoutmuseum voor de lunch. Verder naar Marsala. De economie is hier vooral afhankelijk van de productie van de Marsalawijn, een zoete dessertwijn. We verlaten deze plaats natuurlijk niet zonder degustatie van deze lekkernij in een plaatselijke taverne. Vervolgens rijden we richting Agrigento , maar houden eerst halt in Selinunte voor het middagmaal en een bezoek aan het prachtig gelegen tempelveld met de ruïnes van acht tempels. Verder naar Agrigento.

4DE DAG:
AGRIGENTO

Na het ontbijt volgt een onvergetelijk geleid bezoek aan het tempelveld (Concorde) van het Griekse Akragas, en aan de Grieks-Romeinse woonwijk met het archeologisch museum. Na een lichte lunch terug naar het hotel voor vrije tijd en ontspanning. Avondeten en overnachting.

5DE DAG:
AGRIGENTO - PIAZZA ARMERIA - CATANIA
Na het ontbijt richting Piazza Armerina in het hart van Sicilië, waar we met een lokale gids de ‘Villa Romana del Casale’ bezoeken, bekend voor zijn prachtige mozaïeken. Na een lichte lunch rijden we verder naar de Golf van Catania. Geleid bezoek van Catania, meermaals verwoest door aardbevingen en uitbarstingen van de Etna. Vandaag zijn het vooral de 17e eeuwse gebouwen die kleur geven aan de stad.

6DE DAG:
CATANIA – UITSTAP NAAR DE ETNA EN TAORMINA

In de voormiddag, indien de weersomstandigheden het toelaten, uitstap naar de Etna (tot 2500 m) met een mooi uitzicht op de vlakte van Catania. Lichte lunch. Vervolgens bezoek aan Taormina, een aangenaam stadje vol bebloemde balkons, met op de achtergrond de Etna en vanop zijn rotspunt heersend over de zee. We bezoeken zeker het Grieks-Romeinse theater. Het zicht van bovenop de tribune is indrukwekkend. Wat vrije tijd om te kuieren in
de straatjes, langs de luxueuze boetiekjes of om een terrasje te doen...

7DE DAG:
CATANIA – UITSTAP NAAR SIRACUSA EN NOTA ANTICA

In de voormiddag geleid bezoek aan de archeologische site van Siracusa. Vervolgens een bezoek aan de oude stad op het eiland Ortigia met de tempel van Aplo, de kathedraal en de Fontana Aretusa. Lichte Lunch. In de namiddag gaat het richting Noto, een mooi voorbeeld van de Sicili- aanse barok. Deze elegante kleine stad werd volledig heropgebouwd nadat de aardbeving van 1693 Noto Antica verwoest had. Het plan van de stad is volledig geometrisch en de barokke paleizen, kerken en burgerwoningen zijn opgetrokken in de typische witte tufsteen. We genieten van het landschap op de terugweg naar Syracuse. Avondeten en overnachting in het hotel.

8STE DAG:
AFHANKELIJK VAN DE VLUCHT: VRIJE TIJD EN VERPLAATSING NAAR DE LUCHTHAVEN VOOR DE TERUGVLUCHT.
Dit programma zal nog verder worden uitgewerkt en verfijnd in samenwerking met onze gids.

 

Coördinator: Willy Meertens

LET WEL: enkel leden met een A-, B- of A+B-abonnement en hun partner kunnen zich inschrijven voor de eendaagse culturele uitstap en de meerdaagse culturelereis.