Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


Programma

SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

EENDAAGSE CULTURELE UITSTAP 2016

MAART 2016


Eendaagse culturele uitstap – Louvain-la-Neuve

De spanningen tussen de Vlaamse en Waalse gemeenschappen midden de jaren ’60 van de vorige eeuw noopten de Franstaligen van de Katholieke Universiteit van Leuven zich te vestigen in Wallonië. In Waals-Brabant was de kleine gemeente Ottignies bereid het project te herbergen. Op het plateau van Lauzelle wordt 920 ha aangekocht om een nieuwe universiteit te bouwen. In 1972 gaat op 20 oktober het eerste academiejaar van start, anderhalf jaar na de eerstesteenlegging op 2 februari 1971. Na 10 jaar is de overdracht van de verschillende faculteiten voltooid.

Eerder dan van een universitaire campus, los van de samenleving, gingen de ontwerpers van Louvain-la-Neuve uit van het idee de Université Catholique de Louvain (UCL) volledig te integreren in een stad : ontmoetings- en uitwisselingsplaats tussen mensen. Als model gebruikten ze middeleeuwse en antieke steden, verschillend van de nieuwe steden van de jaren ’70. Dus geen zuiver functionele stedenbouwkunde met grote verspreide gehelen, verbonden met belangrijke wegennetten. Zo ontstond een universiteitsstad met een duidelijk menselijke dimensie: grotendeels autovrij, groen en toegankelijk.

Op een betonnen plaat van 11,8 ha, die parkings en doorgangen overdekt, rust het centrum. De verschillende wijken, in klavervorm verspreid rond het centrum (Biéreau, Baraque, Hocaille, Lauzelle en Bruyères) hebben elk hun eigen functie en zijn gekenmerkt door straten, bochtige steegjes en pleintjes, die het voetgangersritme bepalen. De talrijke architecten lieten bij de bouw van het harmonieuze geheel hun creativiteit de vrije loop door uniforme bouwmaterialen te gebruiken.

De harmonie wordt hier en daar onderbroken door opmerkelijke gebouwen, die structuur geven aan de stad, waarin openbare kunst nadrukkelijk aanwezig is met een honderdtal beeldhouwwerken, fonteinen en muurschilderingen. Daarnaast zijn er ook het Museum van Louvain-la-Neuve en het bekende Hergé Museum, dat we zullen bezoeken.
 
Een autovrij stadscentrum, een wijk met alternatieve woonvormen, een dubbel afwateringsnet voor regen en afvalwater, een collectief verwarmingsnet met aardgas, een Huis voor Duurzame Ontwikkeling, beschermde natuurgebieden en talrijke burgerlijke en overheidsinitiatieven ondersteunen de opzet van duurzame ontwikkeling.