Logo UHasselt

menu

SeniorenUniversiteit


Programma

SeniorenUniversiteit

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

MEERDAAGSE CULTURELE REIS 2017

JUNI & SEPTEMBER 2017

  
Meerdaagse culturele reis: Malta

De geschiedenis van Malta begint met de komst van de Feniciërs. Bij een van  de Punische oorlogen werd Malta veroverd door de Romeinen. Het zou Romeins blijven tot de val van het Romeinse Rijk.

 

De evangelist Lucas beschrijft in Handelingen 27-28 dat de apostel Paulus op het eiland Malta schipbreuk leed. Hoewel Lucas niet schrijft dat Paulus op het eiland evangeliseerde, wordt Paulus vereerd als de beschermheilige van Malta, omdat hij er het evangelie zou hebben gebracht. Volgens de Maltezers vond zijn schipbreuk plaats in het jaar 60 in St. Paul’s Bay.

Door de strategische ligging van het eiland was Malta van oudsher van groot belang voor het beheersen van de Middellandse Zee. In 454 maakten de Vandalen zich meester van Malta. In 464 de Goten, in 533 de Byzantijnen onder Belisarius en rond 870 de islamitische Arabieren, die onder andere het Siciliaans Arabisch, de voorloper van het Maltees meebrachten. Het eiland werd uiteindelijk onderdeel van het Emiraat Sicilië.

In 1091 werd Malta door de Normandiërs onder leiding van Rogier I van Sicilië heroverd. In eerste instantie moest het Arabische bestuur alleen belasting betalen aan de Normandiërs, maar in 1127 verving Rogier II van Sicilië de Arabieren door een Normandisch bestuur en vervolgens werd Malta onderdeel van het Koninkrijk Sicilië.

In 1530 schonk keizer Karel V het eiland als leen van het koninkrijk Sicilië aan de Johannieter Orde, die daarna ook wel de Maltezer Orde werd genoemd. De Kruisridders bouwden de grote vestingen in onder andere Valletta, Mdina en Rabat en op het kleinere eiland Gozo.

In mei 1565 werd Malta, dat geregeerd werd door de Kruisridders, belegerd door het Ottomaanse Rijk. Volgens Maltese bronnen bestond de Ottomaanse strijdmacht uit 40.000 soldaten en werden de Kruisridders geholpen door 8.000 Maltese troepen. De uiteindelijke nederlaag van de Ottomanen was een van de meest geroemde christelijke overwinningen van de 16e eeuw.

De macht van de Kruisridders werd beëindigd door Napoleon Bonaparte, die Malta veroverde op weg naar Egypte. Napoleon bleef 6 dagen op Malta en reorganiseerde er de bestuurlijke indeling en de financiële administratie. Ook werden feodale rechten en privileges en de slavernij afgeschaft. In de rechtspraak werd het familierecht ingevoerd. Het openbaar onderwijs werd gereorganiseerd naar Frans voorbeeld.

Napoleon liet bij zijn vertrek naar Egypte een garnizoen achter, maar het Franse bewind werd al snel onpopulair, mede door de anti-religieuze houding van de Franse revolutionairen en het plunderen van kerkschatten om Napoleons oorlogen te financieren. De Maltezers verjoegen de Fransen met hulp van de Britten. De laatsten stuurden de Maltezers wapens en versterkingen in hun strijd tegen de Franse bezetters. In 1800 gaven de Fransen onder leiding van generaal Claude-Henri Belgrand de Vaubois zich over. Hiermee werd Malta een Britse kolonie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd en beschoten door de Duitse Luftwaffe, vooral tijdens de Slag om Malta. De Britse koning verleende het eiland een hoge onderscheiding voor dapperheid, het George Cross. Malta was een Britse kolonie tot de onafhankelijkheid als Staat Malta binnen het Britse Gemenebest op 21 september 1964. Deze volgde op een constitutionele conferentie in Londen (juli 1963) en een referendum op het eiland (mei 1964). In 1969 verlieten de laatste Britse troepen het eiland. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek.

Malta trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie. Op 1 januari 2008 werd de euro ingevoerd als betaalmiddel. [WIKIPEDIA]

Dag 1: Hasselt - Brussel - Malta

Samenkomst in de late namiddag in de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Air Malta-lijnvlucht naar de internationale luchthaven van Malta. Na aankomst en onthaal rijden we naar ons hotel voor overnachting.

Dag 2: Valletta

Na het ontbijt vertrekken we per autocar naar Valletta, de hoofdstad van Malta en ook wel de “stad der paleizen” genoemd. Valletta herbergt Malta’s rijke erfenis op het gebied van archeologie, geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur.
Bezoek aan de Upper Baracca Gardens met adembenemend uitzicht over de “Grand Harbour”-haven en  de  Cottonera of de drie steden (Vittoriosa, Cospicua en Senglea).
Nadien bezoeken we de Sint-Jan’s Co-kathedraal. Deze kerk van de ridders van St. Jan werd in de 16e eeuw gebouwd. We bewonderen de architectuur en het schitte- rende beeldhouwwerk uit de barokke periode, evenals de fantastische schilderijen van Caravaggio.
Verder bezoek aan het Manoel theater, een echte parel omwille van z’n interessante geschiedenis en prachtig interieur.
Het werd gebouwd in 1731 door Antonio Manoel de Vilhena en is het enige echte theater op Malta, bovendien één van de oudste nog gebruikte theaters in Europa. Na het middageten wonen we een audiovisueel spektakel bij, “Malta Experience”, dat 7000 jaar Maltese geschiedenis overschouwt.
We sluiten de dag af met een bezoek aan het Paleis van de Grootmeesters met zijn vele staatsiezalen en de wapenkamer, die een overzicht biedt van de wapens en harnassen van de ridders.
Terugkeer naar het hotel voor avondeten en overnachting.

Dag 3: de drie stede (de riddersteden) - Dingli-kliffen - Mdina

In de voormuiddag maken we kennis met de drie riddersteden : Senglea, Cospicua en Vittoriosa. Eerste halte is Senglea.
Hier krijgen we vanop de “Vedette” een totaalzicht over de “Grand Harbour”-haven. Te Vittoriosa bezoeken we het Maritiem Museum, in de voormalige bakkerij van de Britse zeemacht, waar we het verhaal van de Maltese zeegeschiedenis ontdekken. Nadien wordt het Paleis van de Inquisiteur, dat tot 1574 een gerechtshof was, bezocht.
Verder doen we een korte wandeling door de typische straatjes van Vittoriosa. Na de middag rijden we naar Buskett Gardens en het hoogste punt op Malta, de Dingli-kliffen. Vervolgens naar Mdina, de oude hoofdstad van Malta, ook wel de “stille stad” genoemd. We bezichtigen er de Siciliaans-Normandische kathedraal, die haar oorsprong heeft in de 11e eeuw en in 1693 door een aardbeving werd vernield. De huidige kathedraal is vier jaar later door de Maltezer Lorenzo Gafàa gebouwd en is toegewijd aan St.-Paul. Ten noorden van de versterkingen ligt het plein van de Bastions, een heerlijk rustige plek met een prachtig uitzicht op Malta. Avondeten en overnachting in het hotel.

Dag 4 : Gozo (zustereiland)

’s Morgens rijden we naar de haven van Cirkewwa en steken per boot over naar Gozo. We bezoeken er het voorhistorische tempelcomplex van Ggantija. Nadien stoppen we even bij de Ta’Pinu basiliek, gebouwd in de 1de eeuw ter ere van de Maagd Maria. In de nis van het altaar zien we nog de restanten van de kleinere 15e eeuwse kapel.
Uitstap naar Dwejra, waar de drie natuurwonderen van de Maltezer eilanden een mooi geheel vormen: de azuurblauwe zee, de “Fungus Rock” en de “Inland Sea”. Na de middag bezoek aan Victoria, de hoofdstad van het eiland. De strategisch gebouwde burcht, de Gran Castello, biedt een schitterend uitzicht op het eiland. De kathedraal bezit een prachtige trompe l’oeil van de hand van de Italiaanse schilder Antonio Manuele.
Nadat we de sfeer van Xlendi, een typisch dorp van Gozo, hebben opgesnoven, keren we naar Malta terug. 
Avondeten en overnachting in het hotel.

Dag 5 : Mosta - Naxxar - Ta Qali ambachtsdorp - Rabat

In Mosta bezoeken we de indrukwekkende koepelkerk, de derde grootste van Europa. Deze parochiekerk van Mosta, beter bekend als “Rotunda”, werd tussen 1833 en 1860 gebouwd en moest een getrouwe kopie van het Romeinse Pantheon worden. De uitstap gaat verder naar Naxxar. In het centrum treffen we er het Palazzo Parisio aan. In het midden van de 19e eeuw kwam het in handen van de Scicluna-familie, die het samen met Italiaanse en Maltese kunstenaars prachtig renoveerde. De tuinen die het paleis omgeven, zijn uniek voor Malta, waardoor het de bijnaam van “mini-Versailles” kreeg.
Daarna houden we halt in Ta Qali, waar we ambachtslieden aan het werk zien.
In de namiddag gaan we naar Rabat en bezichtigen de Sint-Pauluskerk en -grot.
Verderop bevinden zich de catacomben van Saint-Paul, een voorbeeld van de 4e-eeuwse ondergrondse begraafplaatsen van christenen.
’s Avonds terug naar het hotel voor avondeten en overnachting.

Dag 6 : Valletta - Casa Rocca Piccola - Havencruise

In de voormiddag opnieuw naar Valletta voor een zeer interessant bezoek aan een oud aristocratisch huis, de Casa Rocca Piccola, dat een mooi overzicht geeft van de tradities en gewoonten van de Maltese adel tijdens de laatste 400 jaar.
Vervolgens bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, dat in een paleis  uit 1575 gehuisvest is. Het bezit beelden en werktuigen uit het Neolithicum en de Romeinse periode.
’s Middags maken we een cruise met gids rond de Marsamxetthaven en de Grand Habour, Europa’s grootste natuurlijke haven. Vanop de boot kan men prachtige foto’s maken.
Avondetenl en overnachting in ons hotel.

Dag 7 : Hagar Qim - Blue Grotto - Marsaxlokk - Limestone heratige

We beginnen de dag met een bezoek aan het Hagar Qim-tempelcomplex, dat   in 1839 werd opgegraven en een grootse indruk maakt door de afmetingen van sommige stenen en de fijne afwerking van de gevel.
Iets verder kunnen we genieten van de hemelsblauwe schijn van het water in de zeegrot “Blue Grotto”. Bezoek is enkel mogelijk met kleine boten. (Facultatief en indien het weer het toelaat).
Middageten in Marsaxlokk, het grootste vissersdorp van Malta. In de aangename haven zien we de vissers aan het werk en kijken we naar hun kleurrijke boten.
In de namiddag rijden we naar Siggiewi en bezoeken de Limestone Heritage, gelegen in een oude steengroeve.
Hier krijgen we uitleg over hoe kalksteen wordt gewonnen en bewerkt. De meeste huizen op Malta zijn gebouwd met kalksteen.
Na dit laatste interessante bezoek keren we terug naar ons hotel voor avondeten en overnachting.

Dag 8: Malta – Brussel

Ontbijt en vrije voormiddag. Na het middageten verlaten we het hotel en rijden naar de luchthaven. Afreis naar Brussel waar we ’s avonds aankomen.