Logo UHasselt

menu

Campusleven


Sociale dienst

Campusleven

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

STUDIETOELAGE VLAAMSE OVERHEID

Wat is een studietoelage?

Een studietoelage is een financiële steun van de Vlaamse Overheid voor het helpen dragen van de studiekosten.

Klik hier verder naar  de website van de dienst studietoelage voor meer informatie.

Hoe vraag je een studietoelage aan?

Een studietoelage vraag je aan bij de dienst studietoelagen van de Vlaamse Overheid.

Je maakt een éénmalig profiel aan via de website van de dienst studietoelagen. Hierdoor geef jij als student de toestemming aan de dienst studietoelage om elk academiejaar het onderzoek of je in aanmerking komt voor een studietoelage, te (her)starten. 

Nadat jij je profiel bij de dienst studietoelage hebt aangemaakt en volledig hebt ingevuld, dien je als student in de toekomst niets meer te doen.

Klik hier om op de website van de dienst studietoelage je profiel aan te maken.

Let op, om in aanmerking te kunnen komen voor een studietoelage vanaf academiejaar 21-22 is het noodzakelijk dat je profiel vóór 1 juni 2022 is aangemaakt.

Wil je graag ondersteuning bij het aanmaken van jouw profiel bij de dienst studietoelage, kan dit vanaf heden. Neem gerust contact op met de sociale dienst van UHasselt of boek via deze afsprakenlink een ONLINE afspraak.

Wanneer kom je in aanmerking voor een studietoelage van de Vlaamse Overheid?

Om in aanmerking te komen voor een studietoelage, onderzoekt de dienst studietoelage volgende criteria:

  • nationaliteitsvoorwaarden
  • gezin
  • studievoorwaarden
  • *inkomen

Voor meer info over deze criteria klik je hier.

Wil je nagaan of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse Overheid neem gerust contact op met sociale dienst van UHasselt.

Belangrijk: omwille van persoonsgebonden informatie zal de sociale dienst van UHasselt enkel aan de UHasselt student zelf deze informatie meedelen.

* Indien het inkomen binnen jouw gezin in 2021 door de corona crisis of door een andere oorzaak verminderd is, adviseren wij om contact op te nemen met de sociale dienst van UHasselt om het recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid, na te gaan.

Hoeveel bedraagt je studietoelage?

Het bedrag van je studietoelage is afhankelijk van een aantal factoren:

  • aantal opgenomen studiepunten (maximum 60 STP)
  • saldo studietoelage en jokerkrediet
  • leefeenheid gezin
  • *inkomen gezin
  • kot

Klik hier op de website van de dienst studietoelage voor meer info.

* Indien het inkomen binnen jouw gezin in 2021 door de corona crisis of door een andere oorzaak verminderd is, adviseren wij om contact op te nemen met de sociale dienst van UHasselt om het recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid, na te gaan.

Je kan bij de sociale dienst van UHasselt een inschatting van je studietoelage laten berekenen. 

Wil je een inschatting van je studietoelage laten berekenen, kan je dit online aanvragen aan de hand van dit aanvraagformulier of je boekt een afspraak op de campus in via deze afsprakenlink.

Let op: een inschatting is GEEN officiële berekening. De dienst studietoelage van de Vlaamse Overheid maakt een officiële berekening van je studietoelage nadat je een profiel via de website van de dienst studietoelage hebt aangemaakt. Een profiel aanmaken doe je hier.

Belangrijk: omwille van persoonsgebonden informatie zal de sociale dienst van UHasselt enkel aan de UHasselt student zelf deze informatie meedelen.

Hoe vraag je een voorschot op je studietoelage aan bij UHasselt?

Je kan bij de sociale dienst van UHasselt een voorschot op je studietoelage aanvragen.

Klik hier verder naar  de website van UHasselt voor meer info.

Wanneer betaal je verminderd studiegeld?

Voor meer info over de tarieven van studiegeld, klik hier op de website van UHasselt

Heb je recht op een studietoelage van de Vlaamse Overheid, dan betaal je als beursstudent  verminderd studiegeld.

Heb je geen recht op een studietoelage van de Vlaamse Overheid, MAAR is het referentie-inkomen van je gezin maximum € 3 227 (AC 2020-2021) boven de maximum inkomensgrens van de dienst studietoelage OF voldoe je niet aan de KI test van de dienst studietoelage, betaal je studiegeld als bijna-beursstudent.

Heb je geen recht op een studietoelage van de Vlaamse Overheid en kom je niet in aanmerking als bijna-beursstudent, betaal je het studiegeld als niet-beursstudent.

Heb je geen recht op een studietoelage van de Vlaamse Overheid omdat je ingeschreven bent met een creditcontract, je voor een tweede master of derde bachelor ben ingeschreven of  je studietoelage- & jokerkrediet is opgebruikt betaal je mogelijks het studiegeld als beurstariefstudent.

Om na te gaan of je een beurs, bijna-beurs, niet-beursstudent of beursstarief-student bent, kan je een inschatting van je studietoelage  aanvragen bij  de sociale dienst van UHasselt. Een inschatting kan je aanvragen aan de hand van dit aanvraagformulier.

Voor meer info kan je steeds contact opnemen met de sociale dienst van UHasselt.

Al deze info over de studietoelage van de Vlaamse Overheid en nog meer studentgerelateerde items kan je ook terugvinden op de website van CentenVoorStudenten