Studie- en Studentenbegeleiding

Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding

HOE JE TIJD MANAGEN EN JE DAG STRUCTUREREN?

• Blijf je lessenrooster volgen

Stel bijvoorbeeld een weekschema op, op basis van je lesrooster (op de momenten dat er een (online) les staat/stond ingepland, ga jij voor dat vak werken). Wijzigingen zullen elkaar de komende weken snel opvolgen, dus hou je blackboard en e-mail dagelijks in de gaten!Op deze manier kan je ook je normale ontspanningsschema volgen. Op momenten dat je normaal gezien training hebt, ga je sporten. Je vaste uitgaansavond kan ook nu je vaste ontspanningsavond worden.

• Hoe maak je een weekschema? Ontdek het stap voor stap in dit document.
  • Vermijd multi-tasking! Baken duidelijk af wanneer je werkt/studeert, en wanneer er tijd is voor ontspanning, dat maakt je efficiënter en geeft een groter gevoel van voldoening.
  • Meer tips over timemanagement vind je op deze website en in dit filmpje (3’)

• Stel jezelf dagelijks een aantal doelen (to do’s, taken die je wil afwerken)Hoe je concreet kan werken met to do’s ontdek je in dit filmpje (2’), dit stappenplan of deze infographic

• Een to do lijst kan je maken op papier, maar uiteraard bestaan er ook een heel aantal handig apps, bijvoorbeeld:

• Google keep  (te delen met anderen i.f.v. samenwerking, weergave naast google agenda)
    • Google tasks (persoonlijk - onmiddellijk weergegeven in google agenda)
    • Trello (te delen met anderen i.f.v. samenwerking, lijst- en maandweergave van to do’s)
    • Remember the milk (to do lists)
    • Todoist (te delen met anderen, bewaakt vooruitgang)
  • Organiseer voor jezelf een “standaard werkdag”
    Sta op het normale uur op, studeer een aantal uren per dag. Een bepaald ritme geeft je houvast en structuur.

• Installeer gewoontes en routines
    Ze beschermen je focus en houden je aan het werk.Hoe installeer je goede gewoontes en routines? Dat kom je te weten in dit filmpje (10')

• Breng je huisgenoten, vrienden, ... op de hoogte van je dag- en weekplanning. Deel je planning bijvoorbeeld met je ouders, vriend(en), … en bekijk hoe zij je kunnen helpen (motiveren) met het effectief uitvoeren ervan.

• Een dag uit het leven van een 'online' student