Logo UHasselt

menu

Studie- en Studentenbegeleiding/StudentPoint


Studiebegeleiding

Studie- en Studentenbegeleiding/StudentPoint

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

CONCENTRATIE

Meer tips van jouw medestudenten vind je op UHasselt op YouTube.

Alles over concentratie lees je hieronder:
waarom kan ik me niet concentreren?

Het is geen evidentie voor studenten om (steeds) geconcentreerd te zijn. Maar een gebrek aan concentratie is lastig, concentratie is immers een noodzakelijke voorwaarde om iets te kunnen onthouden, om iets bij te leren. Echter, het verwerven van kennis vormt de grondslag van een academische opleiding.

Sommige mensen kunnen zich makkelijker concentreren dan anderen en ook de concentratieduur verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk om weten is dat iedereen zich in principe wel kàn concentreren. Bij het bekijken van een film bijvoorbeeld, hebben de meeste mensen geen enkele moeite om zich 1.5u te concentreren.
Bekijk in dit filmpje hoe andere studenten hun concentratie op peil houden? (6')

Concentratiemoeilijkheden bij het studeren, kunnen verschillende oorzaken hebben. Lees hieronder meer over mogelijke oorzaken van concentratiemoeilijkheden en hoe je er komaf mee maakt. 

Ga voor jezelf eens na welke oorzaken in jouw situatie van toepassing zijn en welke van de gegeven tips jij eens wil uitproberen.

Mogelijke oorzaken van concentratiemoeilijkheden:

 • afleiding
 • gebrekkig timemanagement
 • onaangepaste studiemethode
 • te weinig motivatie
 • niet goed in je vel
 • psychisch welbevinden
 • concentratiestoornis

top

hoe schakel ik afleiding uit?

Je aandacht wordt (soms ongemerkt) afgeleid van je studie. Interne en externe afleiders liggen maar al te vaak aan de basis van concentratiemoeilijkheden.

 • Interne afleiders zijn onder andere honger, dorst, piekergedachten, … Je kan je bijvoorbeeld niet concentreren op je hoofdstuk Wiskunde omdat je telkens weer piekert over wat je nóg allemaal moet doen.
 • Externe afleiders zijn zaken uit je omgeving die je aandacht trekken en daardoor de concentratie op het studiemateriaal bemoeilijken. Een onaangepaste studieplek (vb. lawaai, vrienden die passeren, makkelijke toegang tot internet, tv op achtergrond, rommel op je bureau, …) kan bijvoorbeeld heel wat afleiding met zich meebrengen.

Het komt er op aan om alle afleiding zoveel mogelijk uit te schakelen. Ga eens na welke zaken jou soms afleiden tijdens het studeren en pak ze aan: verwijder zoveel mogelijk afleiders uit je studeerplaats, richt je studeerplaats eventueel anders in of ga op zoek naar een andere studeerplaats.

Enkele concrete tips om afleiders uit te schakelen tijdens het studeren:

Schakel interne afleiders uit

Begin niet te studeren met een lege maag, dorst of een volle blaas. Je aandacht zal dan immers automatisch afdwalen naar de lichamelijke ongemakken. 

Je eet best een lichte maaltijd voor je gaat studeren. Te veel eten of eten dat zwaar op je maag ligt, bemoeilijkt de concentratie. 

Tijdens het studeren kan je genieten van een lichte versnapering, bijvoorbeeld studentenhaver (noten en rozijnen bevorderen de werking van het geheugen). Drink voldoende water, om hoofdpijn te vermijden.

Maak komaf met piekergedachten

Informatie over piekeren en hoe dit in te perken, lees je in de gelijknamige topic Piekeren

Zoek een geschikte studieplek

 • Kies een rustige plek om te studeren, bijvoorbeeld je eigen kamer. Als je thuis nergens een rustige plek kan vinden, kijk dan eens uit of er een plek is op de universiteit, in de bib, bij familie (vb. grootouders), … waar je kan studeren. Sommige studenten zoeken zelfs een klooster op om optimaal te kunnen studeren!
 • Studeer aan een bureau of studeertafel (niet in de zetel, op bed, …). Een bureau zal ‘studeergedrag’ min of meer uitlokken. Je bed, de zetel, de keukentafel zullen eerder ander gedrag uitlokken, waardoor je concentratie afneemt, je andere dingen begint te doen of je misschien zelfs in slaap valt, …Indien mogelijk kan je twee bureaus of tafels in je studeerruimte voorzien: ééntje voor de computer (ontspanning), een andere om aan te studeren. Je zal merken dat aan de studeertafel concentreren makkelijker zal zijn als aan de computertafel.
 • Zorg voor aangepast licht en een comfortabele stoel om te studeren.
 • Studeer in een niet te warme kamer, daar word je moe van.
 • Lees meer ideeën voor het inrichten van de ideale studieplek? 

Gebruik oordopjes

Als je nergens een rustige studieplekje kan vinden, kunnen oordopjes soelaas brengen. 

Muziek kan er ook voor zorgen dat je niet wordt afgeleid door de omgeving, maar let wel op dat de muziek zelf je niet afleidt! Doorgaans is klassieke muziek of andere instrumentele muziek het beste om te studeren, gebabbel (vb. radio) of songteksten kunnen je afleiden. Experimenteer eens of jij met muziek kan studeren en welke muziek hiervoor het meest geschikt is.

Ruim op

Ruim voor je begint te studeren je bureau op. Leg enkel hetgeen je nodig hebt op je bureau, leg alles wat je niet nodig hebt uit je zicht (deze dingen kunnen je aandacht afleiden van de studie).

Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt bij de hand hebt, zodat je niet moet opstaan om nog een rekenmachine, markeerstiften, … te zoeken.

Schakel externe afleiders uit

Zet je pc en/of internet uit als je dit niet nodig hebt tijdens het studeren. Een laptop kan je in de kast of een andere kamer zetten, bij een desktop kan je bijvoorbeeld de internetkabel uittrekken om de afleiding (verleiding van het internet) kleiner te maken.

Indien je internet nodig hebt om te studeren: zet dan enkel de websites die je nodig hebt open. Laat je niet verleiden door msn, facebook, google, …

Blokker websites (tijdelijk), zo is de afleiding meteen onbereikbaar.

Zet je gsm uit als je studeert, of leg hem in een andere kamer.
Deze apps helpen je telefoongebruik te verminderen.

Maak duidelijke afspraken met je familie en vrienden. Maak hen duidelijk wanneer je studeert en liever niet gestoord wordt (hang bijvoorbeeld je planning op in de keuken, vertel je vrienden wanneer je niet bereikbaar bent, …).

Samen studeren?

Sommige studenten kunnen zich beter concentreren als ze samen met anderen studeren. Spreek bijvoorbeeld af om samen naar de bib te gaan of zoek een andere plaats waar jullie samen kunnen studeren.


top

gebrekkig timemanagement

Gebrekkig timemanagement is een belangrijke oorzaak van concentratiemoeilijkheden. Bij een gebrek aan planning zal je in de eerste plaats moeilijker aan studeren toekomen. Hetzelfde geldt voor een te vrijblijvende planning of een te weinig concrete planning. Onvoldoende concentratie kan ook zijn oorzaak vinden in een gebrek aan pauzes en/of te weinig ontspanning.

Om je optimaal te kunnen concentreren, moet je een realistische en haalbare planning opstellen. Dit geldt niet enkel in de blok- en examenperiode, maar reeds bij het begin van het trimester of semester. Aan de hand van een planning deel je de leerstof op in kleinere, ‘hapklare’ brokken. Je stelt jezelf doelen en tussentijdse doelen voor ogen, die je vervolgens wil bereiken. Een planning kan je bovendien behoeden voor te veel of te weinig ontspanning.

Neem een kijkje bij het thema studieplanning voor meer informatie omtrent het maken van een planning en het nastreven van een goed timemanagement.

Hieronder alvast enkele tips omtrent planning, in functie van je concentratie:

Stel een concrete en haalbare studieplanning op

Zet jezelf doelstellingen die je op het einde van de week en op het einde van elke dag wil behalen en vertaal deze ook naar doelstellingen per studieblok of per uur (vb. ‘deze namiddag wil ik … bladzijden verwerkt hebben, dat betekent … bladzijden per uur’, of: ‘vandaag wil ik … uur studeren: …u in de namiddag, … u ‘s avonds). Als je een (haalbaar) doel hebt om naartoe te werken, zal dat je concentratie bevorderen.

Om je planning haalbaar te houden, kan je per handboek eens nagaan hoeveel bladzijden je per uur gemiddeld kan verwerken. Dit kan je dan als basis nemen voor je verdere planning.

Geef jezelf, op basis van je studieplanning, duidelijke opdrachten die te overzien zijn (vb. ‘dàt moet ik kennen tegen dàn’).

Zorg voor afwisseling

Doe geen hele dag hetzelfde (vb. hele dag oefeningen wiskunde), maar wissel af (vb. voormiddag theorie wiskunde, namiddag bijhorende oefeningen, ’s avonds voorbeeldexamenvragen).

Bepaal je prioriteiten

Stel elke dag of week bijvoorbeeld een to-do-lijstje op waarin je de prioritaire taken aanstipt. Als je het gevoel hebt met iets nuttigs bezig te zijn, kan je je doorgaans beter concentreren.

Zorg voor controle

Als je het moeilijk hebt om je aan je geplande studietijden te houden, zorg dat iemand van jouw afspraken met jezelf weet (ouders, broers of zussen, kotgenoten, vriend/in, … ). Je kan anderen vragen of ze je willen helpen om je aan je planning te houden (vb. vraag je moeder om je weer naar je studieplek te sturen als je pauze uitloopt, vraag een kotgenoot om je te wekken, …).

Gebruik je wekker

Gebruik eventueel een (kook)wekker (of je gsm) om je te helpen om je aan je studietijden te houden. Stel de wekker bijvoorbeeld in op één of anderhalf uur. Pas als de wekker afgaat, mag je pauzeren. Stel dan de wekker in op bijvoorbeeld een kwartier: als de wekker afgaat moét je terug aan het werk. De pomodoro-techniek is gebaseerd op dit principe.

Beloon jezelf

Beloof én geef jezelf een beloning als je je aan een afspraak met jezelf gehouden hebt. Denk aan simpele dingen. Als je met jezelf afsprak dat je minstens een uur geconcentreerd door zou werken en het lukte, beloof jezelf dan een kwartier rust of een ijsje of een telefoontje met je vriend(in), …

Ken je concentratiespanne

Ga eens na wat jouw concentratiespanne is. 

Hoe lang je je kan concentreren is uiteraard ook afhankelijk van het vak, het moment van de dag, hoe moe je bent, … 

Werk slechts een bepaalde periode geconcentreerd door (vb. 1 uur). Pauzeer dan eventjes (vb. 10 minuten). Maak die pauze niet langer dan je met jezelf afsprak. Na twee keer een uur met korte pauze tussenin neem je iets langer rust, vb. 20 minuten. Na drie keer een uur neem je een grotere pauze (vb. middagpauze).

Pauzeer regelmatig

Regelmatig pauzeren is beter dan zonder pauze doorstuderen tot je écht niet meer kan. Als je écht niet meer kan, heb je immers een langere pauze nodig om te recupereren. Bovendien is de kans groot dat je op het moment dat je echt niet meer kan net bij een moeilijk hoofdstuk/moeilijke oefening beland bent. Dan is het natuurlijk eens zo moeilijk om nadien de draad weer op te pikken bij dat moeilijke hoofdstuk/die oefening. Beter is om te pauzeren als je net bij een leuk onderdeel van de leerstof bent aangekomen. Je zal dan des te meer zin hebben om er na je pauze weer in te vliegen.

Een bijkomend voordeel van pauzes die je vooraf inplant, is het feit dat je er naartoe kan werken (zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘komaan, nog heel even en dan mag ik pauzeren’), hierdoor stijgt je concentratie vlak voor je pauze weer even.

Studeer intensief én pauzeer intensief

Vermijd dat ontspanning en studeermomenten door elkaar heen lopen (vb. facebooken terwijl je studeert). Als je dat doet heb je immers niet de voordelen van de pauze (je ontspant niet écht) én niet de voordelen van studeren (je concentratie is ondermaats en je zal de leerstof niet goed onthouden).

Niet enkel het aantal uren dat je achter je boeken zit is belangrijk, ook hetgeen je daar doet en hoe geconcentreerd je bezig bent! Studeer liever één uur geconcentreerd dan twee uur te studeren terwijl je tegelijkertijd een conversatie op msn/facebook houdt.

Ontspan in je pauzes écht

Doe in je pauzes iets dat je leuk vindt (bijvoorbeeld zonnen, praatje maken, toertje lopen, touwtje springen, lekker muziekje luisteren, ...). Tijdens zo’n pauze verwerken je hersenen het geleerde op een onbewuste manier, waardoor je erna weer verder kunt met nieuwe leerstof. 

Een lunchpauze of avondmaaltijd met vrienden of familie is dus een ideale pauze!

Beweeg

Sportief bewegen in je pauze helpt erg goed tegen (beginnende) spanning en gebrekkige concentratie. Je hersenen hebben immers veel zuurstof nodig, en sport zorgt hiervoor.

Neem voldoende nachtrust

Weet hoeveel slaap je nodig hebt en gun jezelf die slaap. Als je niet uitgerust of moe achter je boeken zit, kost het concentreren je eens zoveel moeite.

Maak komaf met uitstelgedrag

Als je uitstelt, raken je planningen in de war waardoor je uiteindelijk te weinig tijd hebt om alles te studeren. Hierdoor kan je jouw geheugen te weinig rust gunnen en zal je concentratie dalen.


top

onaangepaste studiemethode

Een te passieve studiemethode is een grote vijand van de concentratie.

Iedereen heeft het moeilijk om zich te concentreren bij het passief doorlezen van een Engelstalig artikel. Beter is om actief bezig te zijn met je leerstof. Als je jouw leerstof op een actieve manier verwerkt, zal je concentratie het minder snel laten afweten. Een uitgebreide beschrijving van hoe je actief kan studeren, vind je bij de topic Studiemethode.

Enkele beknopte tips omtrent studiemethode die ook je concentratie zullen bevorderen:

Bepaal je plan van aanpak

Zoek voor elk vak naar een geschikt ‘plan van aanpak’: voor bepaalde vakken neem je de slides best als leidraad bij het studeren, bij andere vakken biedt het handboek de beste houvast, …

Studeer actief

Beperk je tijdens het studeren niet tot het passief lezen en onderstrepen van de leerstof, maar bewerk de tekst (onderscheid hoofd- en bijzaken, ga op zoek naar verbanden), maak je eigen schema’s en samenvattingen, stel jezelf vragen, zoek eigen voorbeelden, betrek de leerstof op de actualiteit, …

Betrek je twee hersenhelften

Je hersenen bestaan uit twee duidelijk van elkaar te onderscheiden helften: een linker- en een rechterhersenhelft. Die twee hersenhelften staan natuurlijk in verbinding met elkaar, maar vertonen zeer verschillend ‘denkgedrag’:

 • De linkerhersenhelft houdt zich vooral bezig met logica en analyse. Ze werkt lineair en serieel en heeft oog voor details. De linkerhersenhelft staat voor ratio, logica en werkt graag met woorden en getallen.
 • De rechterhersenhelft is het tegenovergestelde: ze synthetiseert, zoekt naar verbanden en ruimtelijk inzicht, ze werkt niet serieel maar parallel. Ze heeft oog voor humor en intuïtie, werkt graag met beelden en fantasie.

Bij een ‘traditionele’ manier van studeren, wordt vooral de linkerhersenhelft aangesproken: je leest, rekent, analyseert stap voor stap (lineair) je leerstof en oefeningen, maakt samenvattingen waarin alles lineair met veel woorden in één kleur weergegeven wordt, … De rechterhersenhelft wordt hierbij onvoldoende betrokken en heeft tijd om andere dingen te doen (te dagdromen, fantaseren over vakantie, afgeleid worden door een foto, …). 

Het is daarom beter om ook de rechterhersenhelft bewust te betrekken bij het studeren. Dit kan je doen door kleuren en beelden te gebruiken, schematische overzichten van je leerstof te maken, op zoek te gaan naar verbanden, … Zo spreek je ook jouw rechterhersenhelft aan, waardoor deze minder snel afdwaalt (wegdroomt).

Wissel af

Wissel je studieaanpak af. Ga geen hele dag schematiseren, maar wissel dit af met momenten van memoriseren, oefeningen maken, …

Stel jezelf vragen

Stel jezelf vragen bij de leerstof die je doorneemt. Lees bijvoorbeeld eerst de inleiding van een hoofdstuk en bedenk een aantal vragen waar je graag een antwoord op zou vinden bij het lezen van het hoofdstuk. Ga bij het verwerken van het hoofdstuk op zoek naar de antwoorden op je vragen, dat verbetert je concentratie aanzienlijk.

Hoe wil je studeren?

Bepaal voor je begint met studeren hoe jij graag wilt studeren (vb. rustig, ontspannen, geconcentreerd, vol aandacht, …). Stel je voor dat je dat nú al beleeft. Verbeeld je dat je op die manier studeert, hoe je dat doet en voel hoe het voelt. Na een paar minuten stop je met de verbeelding en ga je echt aan het werk.

Controleer jezelf

Nadat je een stuk leerstof verwerkt hebt, controleer je of je het werkelijk onder de knie hebt door bijvoorbeeld oefeningen te maken, voorbeeldexamenvragen te beantwoorden, de inhoudstafel te herhalen en per kopje te vertellen wat je er nog over weet, …

Gebruik je zintuigen

Sommige studenten kunnen zich het best concentreren op visuele informatie. Deze studenten kunnen tijdens het studeren eens experimenteren met het maken van ‘mind maps’. Mind maps zijn een soort schema’s die toelaten grote hoeveelheden leerstof in relatief kleine overzichten weer te geven, gebruik makend van vele visuele elementen (vormen, kleuren, tekeningen, …). Op die manier spreek je jouw visueel geheugen aan en onthoud je de leerstof veel beter. Meer informatie over hoe je mind maps maakt, lees je onder de topic Studiemethode. Ook in gewone schema’s werken tekeningen, figuren en pijlen meestal veel beter dan kale saaie tekst. 

Andere studenten zijn eerder auditief ingesteld, zij kunnen zich het best concentreren door bijvoorbeeld hardop te studeren, of door te studeren met een rustig instrumenteel muziekje op de achtergrond. Deze studenten steken meestal ook veel op van de hoorcolleges, van discussies met of uitleg door jaargenoten.

Weer anderen moeten juist iets doen om zich optimaal te concentreren op de leerstof: schrijven, tekenen, schematiseren, wandelen, of bijvoorbeeld je leerstof herhalen door ze met veel gebaren en eventueel een aanwijsstok te presenteren aan een imaginair publiek, … 

Concentreren lukt doorgaans ook beter als je jouw zintuigen combineert tijdens het studeren. Beperkt je dus niet tot één zintuig, maar lees én schematiseer én teken én werk hardop én schrijf én wandel rond, …


top

te weinig motivatie?

Het is makkelijker om je te concentreren op je studies als je er ook gemotiveerd voor bent. Als een vak of cursus je inhoudelijk interesseert, als je er graag meer over wil weten, zal je concentratie meestal niet zo’n probleem zijn.

Ook als je een concreet doel hebt om naartoe te werken (vb: ‘erdoor zijn na de eerste kans, zodat ik naar Pukkelpop kan’ of ‘mijn masterdiploma behalen zodat ik een fijne job kan zoeken’) is het doorgaans makkelijker om je te concentreren.

De mate waarin je gemotiveerd bent, verschilt uiteraard van moment tot moment en van vak tot vak. Sommige studenten ervaren motivatie als iets waar ze niets aan kunnen veranderen. Ofwel zijn ze gemotiveerd (hebben ze ‘zin’ om te studeren), ofwel niet, en daar is niets aan de veranderen. Niets is echter minder waar.

Je kan je motivatie stimuleren en daardoor ook je concentratie bewerkstelligen, hieronder enkele tips:

Stel jezelf lange termijn doelen

Denk eens na over wat je op lange termijn wil bereiken met je studies. Waarom studeer je eigenlijk? Wat is je doel? Schrijf dit (lange termijn)doel neer en hou dit voor ogen als je het moeilijk hebt om je aan je studiewerk te zetten.

Stel jezelf korte termijn doelen

Zet jezelf doelen op korte termijn: wat wil je in juli of september bereikt hebben? Wat dit trimester of semester bereiken? Wat is je doel deze maand, deze week, vandaag? Schrijf de doelen neer (gewoon onder elkaar of in een tijdschema) en tracht hier naartoe te werken.

Maak een to-dolijstje

Stel to-dolijstjes op. Telkens je een taak/doel bereikt hebt, schrap je het door. Het doorschrappen en zien krimpen van je lijstje kan zeer motiverend werken.
Meer info hierover? Neem een kijkje bij het thema 'werken met to-dolijstjes'.

Beloon jezelf

Bedenk een beloning die je jezelf geeft als je een doel bereikt hebt of als je je aan een afspraak met jezelf gehouden hebt (vb. een aflevering van een serie bekijken, een ijsje eten, …).

Maak jezelf niets wijs

Hou jezelf niet voor de gek met smoesjes zoals ‘ik heb geen zin’, ‘ik kan me nu toch niet concentreren’ en dergelijke. Denk in de plaats aan je doel en aan het goede gevoel dat je zal hebben als je dat doel bereikt en de beloning die je jezelf eventueel beloofde. Denk bijvoorbeeld ‘hoe beter ik me nu concentreer hoe sneller ik klaar ben’ of ‘als dit hoofdstuk af is mag ik een stuk chocola’ of ‘het moet toch gebeuren, ik kan dus beter nu even doorzetten’, of ‘als het af is voel ik me tevreden en veel plezieriger dan als ik nu opgeef, gauw doorwerken dus maar’, … Schrijf deze motiverende zinnen en gedachte(s) eventueel op en hang ze op de muur.

Installeer vaste gewoontes en routines

Studeer bepaalde vakken bijvoorbeeld wekelijks op een vast tijdstip en een vaste plaats (vb. elke zondag na het middageten om 14u naar je kamer gaan om Recht te onderstrepen). Gewoontes kunnen erg sterk worden, waardoor de motivatie voor die activiteit op dat moment vanzelf komt.

Kies je studieplek bewust

Zorg dat je studieplek een aantrekkelijke plaats is waar je graag vertoeft. Zorg voor een gemakkelijke stoel, een gezellige kamer, … zonder te veel afleiders (pc, gsm, rommel).

Laat jezelf boeien

Ontwikkel interesse in je vakken. Ga zelfs bij het saaiste vak op zoek naar interessante stukken, linken met een ander interessegebied, of hoe het vak je later in je beroepsleven nog van pas kan komen.

Entertain jezelf

Als student ben je je eigen coach. Spreek jezelf bemoedigend toe (vb. ‘komaan, nog een paar bladzijden!’), geef jezelf opdrachten (vb. ‘per alinea één zin onderstrepen’), wissel je studietaken en vakken af om het interessanter te houden. Lees ook niet steeds op hetzelfde tempo. Over voorbeelden kan je snel overheen lezen, definities lees je traag en grondig, … Je kan rijmpjes of deuntjes verzinnen om bepaalde opsommingen of namen beter te onthouden, …

Kortom: maak van studeren iets fijns!


top

niet goed in je vel?

Te weinig slaap, slechte eetgewoonten, te weinig beweging, ziekte, … kunnen allemaal bijdragen tot een verminderde concentratie. Goed voor jezelf zorgen is dus de boodschap!

Hieronder enkele tips om je fysieke gezondheid te verbeteren, waardoor je concentratie zal toenemen:

Neem voldoende nachtrust

Weet hoeveel slaap je nodig hebt en gun jezelf die slaap. Als je moe achter je boeken zit, is de concentratie vaak ver te zoeken.

Vermijd slaapmedicatie

Tracht het gebruik van slaappillen te vermijden, deze kunnen een negatieve invloed hebben op het concentratievermogen. Gebruik in geen geval slaapmedicatie zonder eerst een dokter te raadplegen.

Respecteer je bioritme

Verwerk moeilijke leerstof op de momenten dat je concentratie het hoogst is. 

Ben jij bijvoorbeeld geen avondmens en heb je het moeilijk met wiskunde? Begin dan ’s avonds ook niet aan de moeilijkste oefeningen van wiskunde. Doe die oefeningen liever op een moment dat je jezelf beter kan concentreren en neem ’s avonds leerstof die je iets luchtiger of makkelijker vindt.

Eet gezond

Een evenwichtige voeding is een basisvoorwaarde voor een goede concentratie. Je hersenen hebben immers voldoende energie nodig om optimaal te kunnen functioneren. 

Men raadt aan om drie lichte maaltijden per dag te nemen (sla het ontbijt niet over!). 

Eet niet te weinig, maar ook niet te veel, zowel diëten als een overladen maag remmen de concentratie. 

Mijd vette en suikerrijke tussendoortjes (deze laatste zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en verminderen zo het concentratievermogen), neem liever fruit, melk, yoghurt, volkorenbrood of muesli (deze producten leveren energie en brandstof voor je hersenen). 

Als je evenwichtig eet, is het slikken van vitaminetabletten overbodig. Als je denkt een tekort te hebben aan bepaalde vitamines, kunnen ze natuurlijk wel nuttig zijn.

Beperk je cafeïneconsumptie

Grote hoeveelheden cola, koffie en/of energiedrankjes zijn af te raden. Ze zorgen misschien voor een kortstondige concentratieboost, maar kunnen bij overmatig gebruik vervelende kwalen zoals slapeloosheid, zenuwachtigheid, bevingen, angst, hoofdpijn, maag- en darmklachten en een verstoorde hartslag tot gevolg hebben. Bovendien heeft cafeïne een verslavend effect.

Drink voldoende water

Als je te weinig drinkt, heeft dit een onmiddellijk effect op je cognitieve prestaties. Bovendien krijg je er hoofdpijn van.

Zuurstof

Zorg voor voldoende zuurstof in je studeeromgeving. Je hersenen hebben heel wat zuurstof nodig om optimaal te werken. Open dus regelmatig het raam, rook niet op de plaats waar je studeert, …

Beweeg

Sport brengt zuurstof in je hersenen, hetgeen broodnodig is voor de concentratie. Ga eens een toertje joggen of fietsen. Ook trappen lopen of touwtje springen werken prima als je in tijdsnood zit.

Breng je pauze dus niet door voor de pc of tv, maar ga wandelen, sporten, winkelen of zelfs poetsen.


top

fit in je hoofd?

Allerhande psychische problemen kunnen een goede concentratie in de weg staan. Misschien zit je hoofd vol piekergedachten, voel je je niet goed in je vel of heb je andere problemen?

Hieronder enkele tips en websites om je psychische gezondheid te verbeteren of te behouden:

Stop met piekeren

Piekeren is nefast voor de concentratie. Als je piekert naar aanleiding van concrete problemen (vb. een ruzie met je lief), is het soms beter om eerst die problemen op te lossen (vb. ruzie bijleggen) voor je aan het studeren gaat. Een goede babbel met een vriend/in of therapeut kan ook opluchten. Voor meer tips om piekergedachten te verjagen: ga naar de topic Piekeren. Als je denkt dat faalangst aan de oorzaak van je piekergedachten ligt, neem dan een kijkje bij het thema Faalangst voor meer informatie en tips omtrent het aanpakken van faalangst.

Verminder stress

Stress heeft een negatieve invloed op onze concentratie en het geheugen. Om je geest leeg te maken voor je begint te studeren, kan je bijvoorbeeld een relaxatieoefening doen. Ook de technieken van mindfulness, waarbij je leert je aandacht te richten op het hier en nu, kunnen een gunstige invloed hebben op je stressniveau en concentratie. Voor meer concrete informatie en tips omtrent het verminderen van stress: ga naar de topic Stress.

Zoek hulp

Soms zijn de problemen waar je mee kampt te groot om ze zelf op te lossen of voel je je gewoonweg niet goed in je vel, zonder dat je een concreet probleem als oorzaak kan aanduiden.

Het kan in dit geval een goed idee zijn om eens met een hulpverlener te gaan praten. Een studentenbegeleider of de studentenpsycholoog kan je helpen het één en ander uit te klaren en je eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening.
Je kan ook zelf op zoek gaan naar gespecialiseerde hulpverlening, via
http://www.fitinjehoofd.be/
http://www.jac.be/  
http://www.tele-onthaal.be/

 


top

concentratiestoornis?

Sommige studenten hebben concentratieproblemen die zich verder uitstrekken dan enkel op vlak van hun studies en die zich al manifesteerden gedurende de kindertijd. Zij hebben bijvoorbeeld ook moeilijkheden om zich te concentreren op een goed boek/een film/een gesprek, ze hebben moeite om zich te organiseren, zijn vergeetachtig, … Deze symptomen kunnen wijzen op een aandachtstekort-stoornis, ook wel ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) of ADD (Attention Deficit Disorder) genoemd. Als je denkt een aandachtstekort-stoornis te hebben, ga je best een keer langs bij een hulpverlener (studentenbegeleider, arts, …).

Neem contact op met de zorgcoördinator, Els Swijns.


top

Ik wil begeleiding

Meer tips van jouw medestudenten vind je op UHasselt op YouTube.

Alles over concentratie lees je hieronder:

Ik wil een individuele afspraak maken

Graag een persoonlijk gesprek op maat? 

Een gesprek met de studiebegeleider of zorgcoördinator is altijd op vraag van jou en niet verplicht. 

Tijdens het gesprek werkt de begeleider altijd met jouw doelen,
verwachtingen, … hij/zij biedt ondersteuning wanneer je vragen hebt
rond je studiemethode, je wilt haalbare en realistische planningen
kunnen maken, of je twijfels rond je studiekeuze bespreken, …. 

De face-to-face begeleiding (duurt meestal tussen 45 min en 60 min) kan éénmalig zijn of meerdere gesprekken inhouden.

Indien een opvolging nodig is, kan je dit afspreken met de begeleider. 

Dan kan je een afspraak maken bij de begeleider om bijvoorbeeld te zoeken naar een efficiënte studiemethode, hoe een haalbare en realistische studieplanning maken, om een geschikte examenaanpak te ontwikkelen of je studiekeuze te herbekijken.

Tijdens de begeleiding kan met je eigen studiemateriaal gewerkt worden. 

Je kan zelf een geschikt moment zoeken en een afspraak vastleggen in de agenda van de begeleider. Gemakkelijk toch?!

Let wel! De studiebegeleider biedt GEEN vakinhoudelijke begeleiding of bijles aan. Voor inhoudelijke vragen neem je best contact op met de docent!

IK WIL METEEN EEN AFSPRAAK

Hieronder vind je de contactgegevens en de link naar de agenda van je studiebegeleider en de zorgcoördinator.

Geef in het veld   aan of je online/on campus afspraak wenst.

Faculteit Architectuur en Kunst

studiebegeleidingARK@uhasselt.be
Afsprakenlink ARK

Faculteit Industriële ingenieurswetenschappen

studiebegeleidingIIW@uhasselt.be
Afsprakenlink IIW

Faculteit Revalidatiewetenschappen

studiebegeleidingRWS@uhasselt.be
Afsprakenlink RWS

Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen

studiebegeleidingGLW@uhasselt.be
Afsprakenlink GLW

Faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen

studiebegeleidingBEW@uhasselt.be
Afsprakenlink BEW

Faculteit Wetenschappen

studiebegeleidingWET@uhasselt.be
Afsprakenlink WET

Faculteit Rechten

studiebegeleidingREC@uhasselt.be
Afsprakenlink REC

School voor Mobiliteitswetenschappen

studiebegeleidingMOB@uhasselt.be
Afsprakenlink MOB

Educatieve master

veerle.smeers@uhasselt.be
Afsprakenlink

Zorgcoördinator

faciliteiten@uhasselt.be
Afsprakenlink zorgcoördinator

 

top

Welke online infosessies kan ik volgen?

Tijdens het academiejaar kan je online infosessies bijwonen over concentratie, studieplanning, efficiënt studeren, actie ondernemen na je (eerste) examenresultaten,… 
Daarin krijg je allerlei handige tips & tricks waarmee je meteen aan de slag kan.

Hieronder vind je een overzicht van de infosessies

Online infosessie ‘Start-2-Study’   

Inhoud: 

Je krijgt handvaten die je op weg kunnen helpen in je eerste jaar. Hogerejaarsstudenten delen hun tips rond studieplanning, concentratie, zelfstudie, leerstof verwerken,  …. Na de sessie heb je beter zicht op hoe jij van jouw studies een succes kan maken en bij wie je met welke vragen terecht kunt.

Praktisch:

Wat: (online) infosessie 
Voor wie: Alle eerstejaarsstudenten die aan unief starten
Duur: 1 uur
Waar & wanneer: check je lesrooster en e-mail


Online infosessie 'Structuur & motivatie tijdens code rood'

Inhoud:

We volgen weer afstandsonderwijs, wat het moeilijk kan maken om structuur in je dag te krijgen en gemotiveerd te blijven. 

Wil jij:

- Nagaan waar je sterktes nu al liggen en wat jij nodig hebt?
- Een persoonlijk plan opstellen over hoe jij meer structuur en motivatie aan de dag kan brengen?
- Het gevoel krijgen dat je er niet alleen voor staat?

Praktisch:

Wat: (online) infosessie
Voor wie: Alle studenten die op zoek zijn naar een goede dagstructuur en hun motivatie een boost willen geven. 
Duur: 1 uur

Meer info? stephanie.knoops@uhasselt.be  

 

Online infosessie ‘Efficiënte studiemethode' 

Inhoud:

Je krijgt een beter zicht op hoe je grote hoeveelheden leerstof best verwerkt, welke studietechnieken werken en welke niet, om zo je slaagkansen te verhogen. 

Praktisch:

Wat: (online) infosessie 
Voor wie: alle (eerstejaars)studenten die hun studiemethode willen optimaliseren
Duur: 1 uur   
Waar & wanneer: 


Meer info? ozlem.yalci@uhasselt.be 


Online infosessie ‘Examenaanpak’ 

Inhoud:

De examens komen eraan. Heb jij nog vragen bij je examen-aanpak?

 • Heb je enig idee hoe je een meerkeuze-examen het best aanpakt?
 • Hoe bereid je je voor op een open boek examen?
 • Hoe zorg je ervoor dat je niet in tijdnood komt op een examen?

Na het volgen van de online infosessie weet je hoe je op een examen optimaal kan presteren. Je krijgt concrete tips voor de aanpak van verschillende (digitale) examenvormen, waaronder multiple choice, open boek, open vragen en mondeling.

Praktisch:

Wat: (online) infosessie
Voor wie: alle (eerstejaars)studenten die hun examenskills willen verbeteren
Duur: 1 uur

Meer info? melanie.hoeyberghs@uhasselt.be 


Online infosessie 'Blok- en examenplanning'

Inhoud:

 • Vraag je je af hoe je je zo goed mogelijk kan voorbereiden op de examenperiode? 
 •  Wil je een haalbare blokplanning opstellen?

Na deze sessie:
- Heb je een ruwe versie van jouw persoonlijke blok- en examenplanning uitgetekend
- Kan je deze blok- en examenplanning stap voor stap zelfstandig verder uitwerken
- Heb je een schat aan tips om er een geslaagde blok- en examenperiode van te maken

Praktisch:

Wat: (online) infosessie
Voor wie: alle (eerstejaars)studenten die een optimale examenplanning willen opstellen
Duur: 1 uur

Meer info? melanie.hoeyberghs@uhasselt.be 


Online infosessie 'Studieplanning’

Inhoud:

In deze infosessie krijg je een antwoord op de volgende vragen:

 • Met welke tips hou ik best rekening vooraleer ik begin te plannen?
 • Hoe bepaal ik mijn prioriteiten?
 • Hoe stel ik een realistische planning op?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn planning niet in de prullenmand belandt?

Je krijgt tips om een haalbare planning voor te bereiden. Je leert omgaan met onverwachte veranderingen en het bepalen van prioriteiten. Na deze sessie heb je dus alle tricks in je achterzak om een realistische studieplanning op te stellen en je daaraan te houden!
Wil je je eigen plan uitwerken, dan kan dit in een workshop. Hierover krijg je meer informatie tijdens de infosessie.

Praktisch:

Wat: (online) infosessie
Voor wie: alle studenten die de kneepjes van het plannen wil leren 
Duur: 1 uur

Meer info? stephanie.knoops@uhasselt.be  


Online infosessie 'Concentratie'

Inhoud:

Je leert meer over het hoe en waarom van concentratie en afleiding. Je krijgt tips & tricks mee om je concentratievermogen te verhogen en om afleiders zoals sociale media te kunnen weerstaan. Je kan nadien je persoonlijk actieplan opstellen waarmee je aan de slag kan! 
Wil je je persoonlijk actieplan opstellen waarmee je meteen aan de slag kan, dit kan dan in een workshop. Hierover krijg je meer informatie tijdens de infosessie. 

Praktisch:

Wat: (online) infosessie
Voor wie: alle geïnteresseerden die hun concentratie een boost willen geven
Duur: 1 uur

Meer info? veerle.smeers@uhasselt.be  


Online workshop ‘Hoe beter presteren in kwartiel 2’ 

Inhoud:

Wil jij het in kwartiel 2 ook anders aanpakken?
Tijdens deze infosessie blik je terug op je eerste examens, stel je een concreet plan van aanpak op voor het tweede kwartiel en krijg je onmisbare tips om je zelfdiscipline te boosten en je dromen om te zetten in daden!

Praktisch:

Wat: online infosessie 
Voor wie: alle eerstejaarsstudenten die hun eerste examenresultaten willen evalueren en actie willen ondernemen
Duur: 1 uur

Meer info? melanie.hoeyberghs@uhasselt.be 


Online infosessie 'Aanpak 2de examenkans’

Inhoud:

Je krijgt alle nodige handvaten voor een geslaagde 2e zit: examenplanning, studie-aanpak, ‘hoe hou ik vol’, tolerantieregels, ‘wanneer ben ik geslaagd?’, ... 

Praktisch:

Wat: (online) infosessie
Voor wie: alle studenten die een succes willen maken van hun tweede zit
Duur: 1 uur
Waar & wanneer: Uitnodiging via e-mail


top


top