Bedrijf en regio

Bedrijf en regio

Plug 'n Patch: dé slimme pleister voor medische opvolging op afstand!    18 feb 2020

Plug 'n Patch: dé slimme pleister voor medische opvolging op afstand!
18 feb 2020

CONTACTPERSOON

dr. Leen WILLEMS

32-11-269259

leen.willems@uhasselt.be

VLAIO wil gepersonaliseerde geneeskunde innovatieve projecten steunen die inzetten op de samenwerking tussen universitaire onderzoeksgroepen en Vlaamse industriële partners.
De ambitie: Nieuwe medische oplossingen ontwikkelen die afgestemd zijn op de noden van de individuele patiënt. Er werden 4 projecten goedgekeurd voor ca. 16 miljoen euro steun.

Één van deze projecten is het Plug ’n patch project waarbinnen nieuwe medische pleisters ontwikkeld worden die op comfortabele wijze - als draagbare sensoren - kwaliteitsdata van patiënten verzamelen. Deze data moet toelaten de zorg te optimaliseren voor individuele patiënten met chronische ziekten.

Chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, nemen wereldwijd epidemische vormen aan. Focus op preventie wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als een essentiële investering beschouwd. Revalidatieprogramma's worden beschouwd als secundaire preventiestrategieën bij patiënten met cardiorespiratoire aandoeningen door de fysieke fitheid te verbeteren en daardoor verergering van de ziekte te voorkomen. Een groot en toenemend aantal patiënten heeft revalidatie nodig. Helaas ontvangen de meeste in aanmerking komende patiënten geen revalidatie. Belemmeringen voor deelname en therapietrouw zijn uitgebreid en worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder slechte gezondheid, gebrek aan motivatie, vervoer of tijd.
Een manier om deze barrière te overwinnen is om de revalidatie naar buiten het ziekenhuis te verplaatsen en de patiënten op afstand te monitoren. Cardio-respiratoire aandoeningen zijn van nature complex en vereisen de interpretatie van een combinatie van verschillende vitale functies om de ziektestatus correct te beoordelen. State-of-the-art multimodale signaal technologieën maken de verwerving van meerdere vitale parameters mogelijk die de complexiteit van de ziekte omvatten. Bovendien vergemakkelijken geavanceerde gezondheidspleisters de overgang van revalidatie naar een monitoring omgeving thuis.
Dit onderzoek zal bijdragen aan de uitbreiding van kennis in de follow-up op afstand van patiënten met cardio-respiratoire aandoeningen op een gepersonaliseerde manier.

PARTNERS: De partners in dit project zijn LCRC (UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg), KU Leuven, UGent, Henkel, Nitto Belgium, Quad lndustries en Byteflies

FUNDING: Dit project wordt uitgevoerd met financiële steun van het agentschap innoveren & ondernemen (VLAIO)