Logo UHasselt

menu

Bedrijf en regio


Actueel

Bedrijf en regio

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Wereldprimeur: Gloednieuwe sensor brengt erectiestoornissen in kaart    20 jan 2021

Wereldprimeur: Gloednieuwe sensor brengt erectiestoornissen in kaart
20 jan 2021

CONTACTPERSOON

dr. Leen WILLEMS

32-11-269259

leen.willems@uhasselt.be


Gloednieuwe sensor brengt erectiestoornissen in kaart

Jessa-diensthoofd urologie en UHasselt-docent prof. dr. Koenraad Van Renterghem (LCRC) werkt samen met ingenieurs van UHasselt/IMO-IMOMEC, onder leiding van prof. dr. ir. Ronald Thoelen, aan een wearable die erectieproblemen meet. Het prototype is klaar, het octrooi is ingediend en zodra COVID-19 het toelaat, starten de klinische tests.

“Om een erectiestoornisdiagnose te stellen, starten we altijd met een anamnese. De antwoorden op onze vragen zijn vaak subjectief. Daarom volgt er ook een vasculair onderzoek met een doppler en een bloedafname. Bij sommige patiënten is bijvoorbeeld de ziekte van Peyronie aanwezig, dat kijken we ook na”, legt Koenraad Van Renterghem uit. “De resultaten hebben echter een variabiliteit op vlak van inter-observer en intra-observer. Met een zogenoemde RIGISCAN® van Dacomed meten we nachtelijke erecties objectief. Het toestel is echter duur, groot en onaangenaam in gebruik. Het apparaat is ontwikkeld in de jaren tachtig en wordt vandaag helaas niet meer ondersteund op servicevlak.”

Preventieve vasculaire screening
“Erectiestoornissen (van lichamelijke aard) ontstaan vaak door bloedvatproblemen. Ze verhogen de kans op hartinfarcten en hersenbloedingen met factor 5. Net daarom is een objectieve screening erg belangrijk”, gaat Koenraad Van Renterghem verder. “IMO-IMOMEC van UHasselt ontwikkelde een sensor die niet enkel de circulaire maar ook de axiale rigiditeit meet aan de hand van een sensor die we op de penis aanbrengen.”

De wegwerpsensor is patiëntvriendelijk en comfortabel om te dragen. “In tegenstelling tot de RIGISCAN® is met onze sensor ook een meting overdag – met een snelheid van 100 metingen per seconde – mogelijk (in plaats van om de drie minuten). Erg handig is dat de wearable ook gebruikt kan worden als preventieve vasculaire screening én na een eventuele therapie met medicatie om resultaten te vergelijken.”

 

Meer info