Logo UHasselt

menu

Bedrijf en regio


Actueel

Collaboratieve robots zijn de toekomst!

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Collaboratieve robots zijn de toekomst!    22 jun 2017

Collaboratieve robots zijn de toekomst!
22 jun 2017

CONTACTPERSOON

dr. Jan VAN DEN BERGH

32-11-268447

jan.vandenbergh@uhasselt.be


Bij Audi Brussels werken arbeiders sinds kort zij aan zij samen met de collaboratieve robot (cobot) Walt. Door middel van gebaren geven werknemers eenvoudige instructies aan hun robot-collega. En die cobot maakt met gezichtsuitdrukkingen duidelijk dat hij de instructie begrepen heeft. Walt is het resultaat van het imec.ion-project ClaXon. “Deze generatie industriële robots zal de inzet van robots in de industrie hertekenen”, aldus ClaXon-projectpartners dr. Jan Van Den Bergh (UHasselt EDM) en dr. Ilse Ravyse (Softkinetic).

Wat was het doel van het grote ClaXon-project?

JAN VAN DEN BERGH: “Robots worden al decennialang frequent ingezet in zware industrietakken, maar tot nu toe worden ze – om veiligheidsredenen – in aparte kooien afgeschermd van de werknemers. Met Claxon wilden we nu nagaan hoe mensen beter kunnen samenwerken met de nieuwste generatie industriële robots. Op welke manier is zo´n directe samenwerking sociaal wenselijk? En aan welke technische eisen moeten robots voldoen om de veiligheid en precisie te blijven waarborgen?”

ILSE RAVYSE: “Binnen die grote onderzoeksvraag hebben wij ons gefocust op de kennisoverdracht, communicatie en interactie met de robots. Hoe kunnen mensen op een makkelijke manier – met eenvoudige handgebaren - een complexe taak aan die nieuwe robots demonstreren? En hoe kan die robot op zijn beurt aan de mens duidelijk maken welke handeling hij gaat uitvoeren?”

JAN VAN DEN BERGH: “Een ambitieuze doelstelling die een ware revolutie kan ontketenen voor het gebruik van robots in de industrie, want als we het probleemoplossend vermogen van de mens kunnen combineren met de kracht, de precisie en het uithoudingsvermogen van een robot, dan kan die robot flexibeler ingezet worden en de mens veel beter ondersteunen bij zware, fysiek lastige taken.”

Hoe past jullie expertise in dit verhaal?

JAN VAN DEN BERGH: “Wij konden voortbouwen op het UHasselt-doctoraatsonderzoek van Fredy Duenca Lucero. Hij onderzocht hoe je op een multimodale manier –via spraak, gebaren en multi-touch – kan input geven aan machines en hoe je die input kan programmeren om sneller tot betere resultaten te komen. Voor ClaXon werd dit onderzoek uitgebreid naar interactie met robots.”

ILSE RAVYSE: “De hardware die nodig was om dit onderzoek uit te rollen, hadden wij al in huis. Maar waar we onze sensoren, diepte- en kleurencamera´s en gestion technology tot nu toe vooral inzetten in de gaming industrie, kregen ze met dit project een andere toepassing. Als de robots een product moeten oppakken en verplaatsen, helpen onze innovatieve camera´s hen om de juiste afstand in te schatten en zijn omgeving in detail te observeren. En onze gestion technology bleek dan weer interessant om menselijke gebaren te interpreteren. De partners van RoboVision zetten op hun beurt hun visie-expertise in om nieuwe handelingen aan de robots aan te leren en gezichten van de arbeiders te herkennen. Met behulp van al die apparaten konden we effectief een eerste cobot bouwen en dit project op de fabrieksvloer uittesten.”

Zijn de resultaten wat jullie gehoopt hadden?

JAN VAN DEN BERGH: “In het kader van dit project werd de allereerste collaboratieve robot – de cobot – ontwikkeld en uitgetest in de productieafdeling van Audi. Dat is toch een mooi eerste resultaat.”

ILSE RAVYSE: “Dit project was voor ons een eerste kennismaking met de opportuniteiten van onze technologie in de industrie. We zijn blij met die eerste, veelbelovende resultaten, maar er blijven ook nog heel wat issues overeind. Voor we tot grootschalige cobot-integratie op de werkvloer kunnen gaan, zijn er nog heel wat tussenstappen nodig.”

Wat is de volgende stap?

ILSE RAVYSE: “Wij willen nu eerst even intern focussen om te bekijken hoe we met onze producten de stap naar de industrie kunnen zetten. Welke industrietakken hebben baat bij deze technologie? En wie is de lead integrator? Dat zijn voor ons belangrijke vragen voor we tot effectieve ontwikkeling kunnen overgaan.”

JAN VAN DEN BERGH: “Wij zijn intussen al in een imec-onderzoeksproject gestapt waarin we op een fundamenteler niveau verder onderzoek te verrichten naar de technologische uitdagingen die ClaXon ons heeft gegeven. Dat is fundamenteel onderzoek, maar met een hele duidelijke toepassing in het achterhoofd. Want cobots zijn de toekomst: daar zijn we van overtuigd.”


RESEARCH MEETS MARKET IN CLAXON
In het imec-icon-ClaXon-project bundelden academische onderzoekers van imec, het Expertisecentrum voor Digitale Media (UHasselt), SMIT (VUB) ende Robotics & MultiBody Mechanics Research Group (VUB) de krachten met industriepartners als AMS, Audi Brussel, Melexis Technologies, Robovision en SoftKinetic. Het ClaXon-project werd gecofinancierd door imec en kreeg projectondersteuning van Innoviris en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.