Logo UHasselt

menu

Onthaalbeleid - uitgaande studenten


Voorbereiding

Onthaalbeleid - uitgaande studenten

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

VISUM

Binnen Europa

Door het vrij verkeer van personen binnen de EU-lidstaten en de EVA-landen, is het bezit van de identiteitskaart de enige formaliteit die bij een grensoverschrijding binnen de Europese Unie wordt gesteld.

Wel moet je je bij de stedelijke bevolkingsdienst van je Erasmusbestemming aanmelden voor de registratie in het vreemdelingenregister. Er bestaan echter geen algemene voorschriften over de documenten die daartoe moeten worden voorgelegd.

Buiten Europa

Voor studieverblijven buiten Europa heb je in praktisch alle gevallen een (studenten)visum nodig. 

Een visum is een document dat je het recht geeft om naar een bepaald land te reizen of daar te verblijven. Een visum wordt afgeleverd door de ambassade of het consulaat van het land van bestemming, of aan de grens. Dikwijls wordt het visum in het paspoort aangebracht.

Het bekomen van een studentenvisum is aan bepaalde voorwaarden gebonden (o.a. het voorleggen van een bewijs van inschrijving aan een hogeronderwijsinstelling in het land van bestemming). Ga na welke de voorwaarden zijn, en zorg ervoor dat alle documenten beschikbaar zijn op het moment van aanvraag. Voor meer informatie: www.diplomatie.belgium.be.