Logo UHasselt

menu

VerpakkingsCentrum


Actueel

VerpakkingsCentrum

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Go4SustainablePackaging-platform gelanceerd    6 nov 2017

Go4SustainablePackaging-platform gelanceerd
6 nov 2017

Een nieuw digitaal kennisplatform rond duurzame verpakkingen

Het Go4SustainablePackaging-platform biedt aan bedrijven die bezorgd zijn over de ecologische voetafdruk van de verpakkingen van hun producten een overzicht van de beschikbare kennis over duurzame verpakking. Dit platform, dat onlangs online is gegaan, is een initiatief van VAL-I-PAC en Het kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV.NL) in samenwerking met een aantal academische partners en kenniscentra (o.a. de Universiteit van Antwerpen en de Universiteit van Twente in Nederland). “Wij bieden zelf geen inhoud, geven geen mening of adverteren niet. Wij oriënteren de bezoekers enkel naar de beschikbare kennis en informatie.” aldus Karel Gemmeke, coördinator van het project bij VAL-I-PAC. “Professionals, op zoek naar advies, krijgen dus gemakkelijker toegang tot inzichten van deskundigen om op hun beurt duurzamere verpakkingen te ontwerpen”.

Waarom is dit initiatief ontstaan?
We merkten bij onze klanten dat vele bedrijven vragen hebben m.b.t. het proces en het creëren van duurzame verpakkingen. Als het om verpakking gaat, vormt duurzaamheid een essentiële factor voor iedereen in de keten. Tot dusver was de kennis op dat vlak vaak verspreid over verschillende instellingen. Dit platform biedt de tools om op één enkele plaats en met een paar clicks de juiste partner en de beschikbare informatie terug te vinden. Met behulp van trefwoorden in het zoekveld of door te kiezen uit de voorgestelde selectiecriteria (bijvoorbeeld, per activiteitensector) krijgt men een overzicht van wat er op dat vlak bestaat.
Organisaties die over nuttige informatie beschikken (bijvoorbeeld studies of onderzoeksresultaten) kunnen zich voortaan op de site registreren en hun informatie delen. Het is net die interactieve input die uiteindelijk het succes van dit initiatief zal waarborgen. Alvorens de informatie online te plaatsen, wordt het door een groep experten beoordeeld.
“We hopen in de toekomst dit platform, waaraan nu al een tiental partners meewerken, uit te breiden met de hulp van meer internationale partners om zo aan de gebruikers nog meer expertise aan te bieden op het vlak van duurzame verpakkingsbeslissingen“ vertelt Karen Van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (NL).

Contact:
- www.go4sustainablepackaging.org/
sustainablepackaging@valipac.be
Karel Gemmeke
- Tel: 02 456 83 10