Logo UHasselt

menu

VerpakkingsCentrum


Actueel

Zakjes : kwestie van micrometers

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

< OVERZICHT

Zakjes : kwestie van micrometers    23 feb 2017

/images/verpakkingscentrum/2017/Artikel HLN/Foto Diktemeting.JPG
23 feb 2017

Algemeen verbod op plastic zakjes niet zo algemeen: toegelaten of niet? Kwestie van micrometers!

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil zo snel mogelijk een algemeen verbod op niet-herbruikbare plastic wegwerpzakjes in alle winkels. Blijven in haar voorstel wel toegelaten: de allerdunste supermarktzakjes voor groenten en fruit én de dikste herbruikbare exemplaren. Alle zakken in de 'middenmoot' moeten eruit.

Het clichébeeld van een klant die van de wekelijkse markt naar huis wandelt met een handvol witte plastic tasjes - eentje met vlees, eentje met vis en nog een ander met kaas - is straks verleden tijd, als Joke Schauvliege (CD&V) haar milieumaatregel door het parlement krijgt. "Tot vandaag bestaan er géén regels", stelt haar kabinet. "Vrijwilligheid, daar draait het om. De supermarkten hebben de hoeveelheid wegwerpzakjes sinds 2005 zélf met 90% teruggedrongen. Daar is de grote omslag al achter de rug. Nu zullen alle handelaars - ook mode-, nacht- en budgetwinkels én marktkramers - moeten volgen. Met goodwill zijn we al een heel eind geraakt, maar een algemeen verbod zal de vooruitgang nog versnellen."

Dat 'algemeen verbod' verbiedt toch niet alle plastic zakjes. De allerdunste (minder dan 15 micrometer of 0,015 millimeter) en allerdikste (meer dan 50 micrometer of 0,050 millimeter) ontsnappen aan de ban. Enkel de zakken met een dikte tussen 0,015 en 0,050 mm worden verboden. Maar hoe zié je in godsnaam het verschil tussen enkele honderdsten van een millimeter? De industriële wetenschappers van de UHasselt maten gisteren de dikte van enkele courante zakjes voor ons op.

Meer informatie kan u terug vinden via onderstaande links:
- Online artikel Het Laatste Nieuws met een demonstratiefilmpje van een diktemeting - 10 Februari 2017
- Krantenartikel Het Laatste Nieuws - 10 Februari 2017
- Mogelijkheden in het VerpakkingsCentrum m.b.t. diktemtingen