Logo UHasselt

menu

VerpakkingsCentrum


Materiaalkarakterisatie

VerpakkingsCentrum

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ACHTERGROND ANALYSE MATERIALEN - SEALONDERZOEK

Analyse materialen
Onder de brede noemer "materiaalkarakterisatie" kan het VerpakkingsCentrum U een breed gamma aan testmogelijkheden aanbieden voor het testen van mechanische, fysische en optische eigenschappen van materialen en/of verpakkingen voornamelijk uit papier, karton en kunststoffen.

Na uitvoering van de testen ontvangt u niet alleen een rapport met resultaten, maar kunnen wij u, door onze opgebouwde expertise, ook ondersteunen met de interpretatie van de resultaten en het beantwoorden van eventuele verdere vragen.  

Door onze flexibele manier van werken trachten wij onze klanten zo snel en goed mogelijk te helpen indien mogelijk binnen onze eigen expertise ofwel binnen de expertise in ons uitgebreid netwerk.

Sealonderzoek
Het VerpakkingsCentrum/imo-imomec (VC) heeft de voorbije jaren tijdens opeenvolgende (inter)nationale onderzoeksprojecten samen met Fraunhofer-IVV Dresden, MeBios KU Leuven, Pack4Food, … een uitgebreide expertise opgebouwd in het bepalen van de sealperformantie van verpakkingsmaterialen met diverse sealtechnologieën (warme lasbalken, ultrasoon en laser sealen). De verworven kennis en aangekochte infrastructuur is ingezet in de wetenschappelijke dienstverlening om sealproblemen aan te pakken en krijgt hierdoor een ruime toegankelijkheid voor bedrijven. Zo kunnen sealsterktes geanalyseerd worden;
· in functie van diverse parameters of een vergelijking tussen sealtechnologieën
· ter controle van de materiaaleigenschappen,
· ter ondersteuning van nieuwe materiaalontwikkelingen die een kostenbesparing (energie en/of materiaal) kunnen betekenen.
Ook het analyseren van de lekdichtheid is mogelijk door middel van kleurstofpenetratietesten en/of ‘bubble leak’-testen. Seals kunnen tot slot in beeld gebracht en gemeten worden (laagdikte, lekgrootte) via microscopie.