Logo UHasselt

menu

REVAL Academy


Klinische neuroanatomie

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

KLINISCHE NEUROANATOMIE

 De bijscholing Functionele en Klinische anatomie voor zorgprofessionals bestaat uit 4 lessen (2,5 uur) en een afsluitende snijzaalworkshop (2 uur). 
De snijzaal workshop wordt twee maal per editie ingericht, telkens voor de helft van de deelnemers (in functie van de capaciteit van de snijzaal).

De bijscholing 'Functionele en Klinische Anatomie voor Zorgprofessionals’ bestaat uit 2 lessenreeksen: de eerste zal handelen over klinische neuroanatomie en de tweede over de functionele anatomie van het onderste lidmaat.  

 

LESSENREEKS 1 OVER KLINISCHE NEUROANATOMIE

 

Doel

De bedoeling van deze lessenreeks is het opfrissen van de neuroanatomie, maar zeker ook het bestuderen van de anatomie in functie van de klinische praktijk.
Elke les zal een combinatie zijn van theorie met praktijkvoorbeelden en klinische casussen.

Waarom als zorgprofessional meer inzicht verkrijgen in klinische neuroanatomie? 

Deze lessenreeks kan zorgprofessionals helpen om de klinische neuroanatomie te gebruiken om bepaalde ‘moeilijke’ casussen in de praktijk te analyseren. Een degelijke anatomische kennis van het zenuwstelsel is noodzakelijk om diverse neurologische aandoeningen te kunnen verklaren alsook om deze op een adequate manier te kunnen behandelen. 

Inhoud lessenreeks 1 rond Klinische neuroanatomie (start 10 oktober 2019)

Elke bijscholing bestaat uit 4 lessen (2,5 uur) en een afsluitende snijzaalworkshop (2 uur). Tijdens deze lessenreeks zal het zenuwstelsel bestudeerd worden. Zowel het centraal als het perifeer zenuwstelsel zullen aan bod komen. Bovendien zullen we ook de spieren en huidgebieden bespreken die geïnnerveerd worden door de verschillende perifere zenuwen. 

 • Lessen:

  Tijdens deze lessenreeks zal het zenuwstelsel bestudeerd worden. Zowel het centraal als het perifeer zenuwstelsel zullen aan bod komen. Bovendien zullen we ook de spieren en huidgebieden bespreken die geïnnerveerd worden door de verschillende perifere zenuwen.

  • Les 1: introductie tot het zenuwweefsel en het zenuwstelsel. Hierbij zullen we dieper ingaan op de indeling van het zenuwstelsel, de hersen- en ruggenmergvliezen, de bouw en functie van het perifeer zenuwstelsel en de dermatomen en myotomen.
  • Les 2: bouw en functie van het centraal zenuwstelsel
  • Les 3: vorming, bouw en functie van de zenuwplexussen (cervicalis, brachialis, lumbosacralis).
  • Les 4: integratie waarbij er gekeken wordt naar de spierfuncties van de perifere zenuwen die ontstaan vanuit de plexussen die in les 3 behandeld zijn.

 • Workshop in de snijzaal

  In de afsluitende workshop krijgt de deelnemers de kans om de theoretische kennis uit de vier voorgaande lessen zelf te bestuderen in de snijzaal, gebruik makend van preparaten van de hersenen en het ruggenmerg. Bovendien zullen er ook lichamen beschikbaar zijn waar de zenuwplexussen en de daarbij horende perifere zenuwen goed zichtbaar zijn. De deelnemers zullen onder begeleiding van de docenten (op basis van een opdracht) op zoek kunnen gaan naar de belangrijkste neurologische structuren.

  De snijzaal workshop wordt twee maal per editie ingericht, telkens voor de helft van de deelnemers (in functie van de capaciteit van de snijzaal).  

Accreditatie

 • Pro Q Kine: 24 punten
 • Artsen: Accreditatie voor artsen werd aangevraagd. 

Take aways 

Deze lessenreeks biedt de mogelijkheid om de neuroanatomie op te frissen, maar wil dit vooral doen met een klinische invalshoek. De navorming kan zo helpen bij het klinisch redeneren bij patiënten met neurologische aandoeningen.

Docenten

De interactieve lessen en afsluitende snijzaal workshop worden verzorgd door prof. dr. Frank Vandenabeele en dr. Anouk Agten.  

Doelgroep 

De bijscholing richt zich tot een brede doelgroep: kinesitherapeuten, ergotherapeuten, bewegingswetenschappers, artsen, verpleegkundigen.  

Praktische informatie  

 • Data lessenreeks: 10/10/2019 - 17/10/2019 - 24/10/2019 - 14/11/2019 (lessen)
 • Workshop in de snijzaal: 21/11/2019 
 • Tijdstip: 19.00 uur - 22.00 uur
 • Locatie: UHasselt | Campus Diepenbeek, Gebouw D
 • Kostprijs: €250 incl. btw (voor 4 lessen +1 snijzaalworkshop) 

Schrijf je in!