Logo UHasselt

menu

REVAL Academy


REVAL Academy

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

REEKS 2 FUNCTIONELE EN KLINISCHE ANATOMIE (FUNCT. AN. ONDERSTE LIDMAAT)

BIJSCHOLING FUNCTONELE EN KLINISCHE ANATOMIE VOOR ZORGPROFESSIONALS

De bijscholing Functionele en Klinische anatomie voor zorgprofessionals bestaat uit
4 lessen (2,5 uur) en een afsluitende snijzaalworkshop (2 uur). 

De snijzaal workshop wordt twee maal per editie ingericht, telkens voor de helft van de deelnemers (in functie van de capaciteit van de snijzaal). 

De bijscholing 'Functionele en Klinische Anatomie voor Zorgprofessionals’ bestaat uit 2 lessenreeksen: de eerste zal handelen over klinische neuroanatomie en de tweede over de functionele anatomie van het onderste lidmaat.  

LESSENREEKS 2 - FUNCTIONELE ANATOMIE VAN HET ONDERSTE LIDMAAT

Doel 

Deze bijscholing bestaat uit 4 lessen (2,5 uur) en een afsluitende snijzaalworkshop (2 uur). De bedoeling van deze lessenreeks is het opfrissen van de functionele anatomie van het onderste lidmaat en het bestuderen van de anatomie in functie van de klinische praktijk. Elke les zal een combinatie zijn van theorie met praktijkvoorbeelden en klinische casussen. 

Waarom als zorgprofessional meer inzicht krijgen in de functionele anatomie van het onderste lidmaat? 

Deze lessenreeks kan zorgprofessionals helpen om de functionele anatomie van het onderste lidmaat te gebruiken om bepaalde ‘moeilijke’ casussen in de praktijk te analyseren.
Een degelijke anatomische kennis van het musculoskeletale stelsel is noodzakelijk om diverse MSK- aandoeningen te kunnen verklaren alsook om deze op een adequate manier te kunnen behandelen. 

Inhoud lessenreeks 2 rond Functionele anatomie van het onderste lidmaat

Met deze lessenreeks kunt u de functionele anatomie van het onderste lidmaat, van de heupregio tot en met de enkel en de voet opfrissen. De anatomie wordt bestudeerd worden in functie van de klinische praktijk.
Ook de oppervlakte anatomie zal hierbij zeker aan bod komen. 

 • Lessen
  • Les 1: osteologie, arthrologie en myologie van de heup en het bovenbeen
  • Les 2: osteologie, arthrologie en myologie van de knie en het onderbeen
  • Les 3: osteologie, arthrologie en myologie van de enkel en de voet
  • Les 4: topografische anatomie van de bloedvaten en zenuwen in het onderste lidmaat, met links naar de klinische praktijk (bv entrapment). Verder wordt ook de bouw van de plexus lumbosacralis en zijn relatie tot de spierfunctie in het onderste lidmaat behandeld 

 • Workshop in de snijzaal
  In de afsluitende workshop zullen de deelnemers de kans krijgen om de theoretische kennis uit de vier voorgaande lessen zelf te bestuderen en te toetsen in de snijzaal.
  Ze zullen hiervoor gebruik maken van preparaten van het onderste lidmaat. Er zullen ook lichamen beschikbaar zijn waarbij het onderste lidmaat in zijn geheel bestudeerd kan worden.
  De deelnemers zullen onder begeleiding van de docenten zelf (op basis van een opdracht) op zoek kunnen gaan naar de belangrijkste anatomische structuren.

Take aways 

Deze lessenreeks biedt de mogelijkheid om de functionele anatomie van het onderste lidmaat op te frissen, maar wil dit vooral doen met een klinische invalshoek.
Deze opfrissing van de functionele anatomie is een hulp voor het klinisch redeneren bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen. 

Accreditatie

Pro Q Kine: 24 punten
Artsen: accreditatie voor artsen werd aangevraagd.

Docenten

De interactieve lessen en afsluitende snijzaal workshop worden verzorgd door prof. dr. Frank Vandenabeele en dr. Anouk Agten.  

Doelgroep 

De bijscholing richt zich tot een brede doelgroep: kinesitherapeuten, ergotherapeuten, bewegingswetenschappers, artsen, verpleegkundigen.  

Praktische informatie 

 • Data lessenreeks: 19/03/2020, 26/03/2020, 02/04/2020 en 23/04/2020
 • Workshop in de snijzaal: 07/05 of 14/05 (wordt mogelijks op 2 verschillende tijdstippen georganiseerd rekening houdend met de capaciteit van de snijzaal en is dus afhankelijk van het aantal inschrijvingen- voorkeurdatum wordt gevraagd bij inschrijving) 
 • Tijdstip: 19.00 uur - 22.00 uur
 • Locatie: UHasselt | Campus Diepenbeek, Gebouw D
 • Kostprijs: €250 incl. btw (voor 4 lessen +1 snijzaalworkshop) 

Betaling via de KMO-portefeuille is mogelijk. Meer info vind je hier.

Schrijf je in!