Logo UHasselt

menu

Opleiding CIGO


Opleiding CIGO

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GETUIGENISSEN

 

 

 

 

Deelnemers aan het woord

"CIGO veranderde m'n leven. Ervaringsgericht leren. Het woord zegt het helemaal... Ik vond nieuwe en andere kennis en kunde rond 'veranderen', deze keer niet in boeken en artikels. Wel in de ervaring die de leergroep me opleverde. Ervaring die ik meemaakte. In de twee betekenissen van dat woord. Het overkwam me en ik construeerde het mee. Ik leerde anders naar mezelf en anderen kijken. Ervaren hoe het voelt als verandering niet werkt zoals je het zo mooi bedacht op papier. Het maakte mij anders. Sterker, milder, en met goesting in meer experimenteren. En dus zette ik na CIGO een volgende stap in mijn loopbaan. De alumnus die mij tot CIGO overhaalde, stelde dat CIGO hem niet slimmer had gemaakt, wel wijzer. Toen vond ik het wollig. Nu ben ik het helemaal eens."

Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg, deelnemer CIGO 28

 

"Via een CIGO-collega hoorde ik het Engels spreekwoord: ‘the proof of the pudding is in the eating’ en tijdens de uitwisseling moest ik daar vaak aan denken. Je kan dikke boeken lezen over procesconsultancy en de theorie snappen, maar door het echt te ervaren, kan je die theorie beter plaatsen. In Cleveland ‘proef je de pudding’. Twee groepen die elkaar nog nooit ontmoet hebben, gaan in interactie en dan zie je alle theorie rond teams en processen tot leven komen. De uitwisseling was een onvergetelijke les in groepsdynamica.”

Lees hier het volledige interview met Nathalie >

Nathalie Jongen, personeelsfunctionaris MTB, deelnemer CIGO 27

“CIGO heeft niet alleen mij in positieve zin veranderd. Het heeft ook een enorme impact gehad op mijn organisatie. Nooit eerder heb ik als werknemer méér teruggegeven. Voor de energie die van die verandering uitgaat, blijft niemand immuun.”

Lees hier het volledige interview met Diebrecht & Rik >

Diebrecht Hellofs, Gids in groei / HRM Lead bij Cynex, deelnemer CIGO 26

“CIGO kruipt onder je vel. Het raakt je. En het verandert je als mens en als professional. Het leert je anders kijken naar jezelf en de wereld rondom je. Het maakt je hongerig naar nieuwe ervaringen en inzichten. De kracht en de energie die ervan uitgaat, laat je nooit meer los!”

Lees hier het volledige interview met Diebrecht & Rik >

Rik Verbeemen, zelfstandig consultant Black Hat Sollutions en Gids in groei bij Cynex, deelnemer CIGO 26

Organisaties en teams door een veranderingstraject loodsen is geen sinecure. Want eigenlijk houden mensen niet van verandering. Ze zijn gewoon om op een bepaalde manier te werken en vinden zo’n vast patroon best comfortabel. Als zij die patronen plots moeten veranderen, vraagt dat enorm veel van hen als individu, van het team en de organisatie. Om van zo’n veranderingsproces een succes te maken volstaat de juiste technische kennis niet. Je moet vooral een goede people manager zijn die mensen kan motiveren en begeleiden. Op dat terrein heb ik immens veel bijgeleerd tijdens het CIGO programma. Ik ben er een betere én een completere professional door geworden.

CIGO vertrekt vanuit de eigen ervaringen van de deelnemers. En dat werkt bijzonder inspirerend. In de groep of in subgroepen ga je samen je eigen cases verkennen, delen en uitdiepen. De begeleiders onderbouwen die praktijkvoorbeelden dan met nieuwe theoretische kaders en modellen. Tijdens de opleiding pas je die nieuwe inzichten meteen al toe en voer je heel concrete opdrachten uit bij bestaande bedrijven. Daardoor zet je voortdurend – en heel concrete - stappen voorwaarts. Je voel jezelf echt groeien: als professional én als mens.

Rob Vinke, directeur van managementadviseurs Het Zuiderlicht, deelnemer CIGO 21

Als je anderen wil begeleiden in veranderingsprocessen, moet je ook kritisch durven kijken naar jezelf en durven stilstaan bij vragen als: Hoe verander ik zelf? Hoe breek ik zelf uit bepaalde patronen. Onderweg loop je onvermijdelijk een paar keer tegen je eigen grenzen aan, maar dat is ook nodig als je die grenzen wil verleggen.

De impact van CIGO is heel snel voelbaar in je eigen beroepspraktijk. Je merkt dat je veel meer invloed kan uitoefenen op de veranderingstrajecten van anderen omdat je zelf stevig in je schoenen staat.

Ingrid Evers, partner bij Crossroad Consulting NV en zaakvoerder van PI Services bvba, deelnemer CIGO 22

Ik steef ernaar om succesvol te zijn in het leven. Net zoals zoveel mensen om mij heen. Na de opleiding Human Resources en vervolgens Bedrijfskunde leek een Master Business Administration een prima keuze. Een netwerkrelatie tipte mij de opleiding CIGO: meer toepassing, diepgang en succes.

Door mij deelname aan CIGO ben ik anders naar het concept ‘succes’ gaan kijken. Ik ben anders gaan kijken, anders gaan denken en anders gaan doen. Hierdoor sta ik succesvoller, effectiever en met meer voldoening in het leven.

CIGO is een bijzonder programma. Een leerervaring met een enorme kracht. CIGO focust op wat er reeds aanwezig is en wat er mogelijk is naar de toekomst. Gaandeweg het programma ontstaan er inzichten met voldoende ruimte voor reflectie en experimenten. CIGO draait om diepgang.

Wat aanvankelijk een belasting voor mijn werkinzet leek in uren, blijkt gaandeweg het programma een baken van rust, ruimte en reflectie. Door te vertragen, blijk ik uiteindelijk te versnellen en meer effectiever. Maar met meer aandacht voor het proces en daarmee een betere borging.

Deelname aan het CIGO programma heeft mij inzichten aangereikt die gaan over het waarderen van wat er is en daarvan genieten. Daarvan word ik niet alleen een betere professional maar een beter mens. Het is een gevoel van kracht, voldoening en geluk. Hiermee kan ik organisaties beter begeleiden. Niet in de minste plaats omdat ik mijzelf als professional als startpunt van de verandering zie.

De belangrijkste inzichten zijn, wat mij betreft:

  • Just trust the proces (maar ook durven loslaten)
  • Wat je aandacht geeft, groeit (word makes worlds)
  • Aandacht voor het ‘hier en nu’ (eyeopener!)
  • Er is altijd een proces, het is een kunst dat (in) te zien

Guido Sauren, Hoofd Personeel & Organisatie bij Evida, deelnemer CIGO 23 en CIGO-ambassadeur

Na bijna twintig jaar werkervaring in de HR-wereld, was ik niet toe aan de spreekwoordelijke nieuwe uitdaging die je in een andere functie of een nieuwe job hoopt te vinden. Ik had behoefte aan een fundamentele verdieping van mezelf als professional. Op mijn twintig jaar oude masterdiploma kon ik al lang niet meer teren. Ook al bleef ik na mijn eerste werkervaring continu gefocust op persoonlijke ontwikkeling, het was niet voldoende. Ik had nood aan een programma dat verder gaat dan kennis vergaren, netwerken en nieuwe trends ontdekken. Kortom, ik zocht een nieuw ijkpunt. Toen ik het CIGO-programma in handen kreeg, was ik ervan overtuigd dat dit voor mij het juiste ding op het juiste moment was.

Ik heb me niet vergist. Het was een zeer intensief programma, één dat me tot in mijn genen trof. Ik werd voortdurend geïnspireerd, gemotiveerd, aangemoedigd en verplicht om verder te denken, te experimenteren en te leren. CIGO bleek een combinatie van nieuwe theorieën ontdekken, er ervaringsgericht mee aan de slag gaan, werken in een leergroep en vooral inspiratie opdoen om anders met groepen en processen om te gaan. Ik heb er van het begin tot het einde van genoten. De eerste week in Hubermont was een unieke ervaring, het verblijf in Cleveland werd een beleving om nooit te vergeten. Tijdens het programma kon ik altijd terugvallen op een groep gemotiveerde CIGO- collega's, nog iets dat het programma uniek maakt in zijn genre.

Als afgestudeerde CIGO-lid voel ik meer vertrouwen, meer inspiratie en veel meer werkgoesting dan ooit tevoren. Als CIGO-ambassadeur wens ik minstens evenveel voldoening aan iedereen die zich geroepen voelt om aan de opleiding te beginnen.

Els Lemaître, HR Business Partner bij Atlas Copco, deelnemer CIGO 23 en CIGO-ambassadeur

 

 

Begeleiders aan het woord


Prof. dr. René Bouwen

 

Prof. dr. Ron Fry

 

Lieve Wens

“CIGO is een ervaringsgericht leerplatform waarin deelnemers vele kansen krijgen en grijpen in hun ontdekkingstocht naar hun eigen krachten en talenten die ze willen verdiepen en verfijnen. Het is bijzonder boeiend om de transformaties die ze co-creëren mee mogelijk te maken als begeleider!”

Lieve Wens, organization development consultant, begeleider CIGO