Logo UHasselt

menu

Opleiding Verkeersveiligheidsauditor


Opleiding Verkeersveiligheidsauditor

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GETUIGENISSEN

"Verkeersveiligheidsaudits zijn een prima én goedkope manier om problemen te voorkomen."
dr. ing. Joris Willems, Hogeschool voor Verkeerskunde

“Een verkeersveiligheidsaudit goed uitvoeren, is vermijden dat een ontwerp ooit op de lijst van zwarte punten belandt.”
Ing. Gunther Groenestein, INFRANEA

“Een verkeersveiligheidsaudit betekent voorkomen in plaats van genezen.”
Philip Vaneerdewegh, projectleider Mobiliteit en Infrastructuur BIVV

"Europa draagt verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Daarom verplicht ze haar lidstaten sinds december 2013 verkeersveiligheidsaudits uit te voeren voor alle nieuwe infrastructuurprojecten op het trans-Europese wegennet. Een verkeersveiligheidsauditor volgt elke fase van het wegenbouwproject nauwkeurig op, identificeert potentiële problemen en doet aanbevelingen. Door deze preventieve audits kunnen heel wat verkeersveiligheidsproblemen vermeden worden.

Bij grote infrastructuurprojecten wordt er momenteel vooral in het (voor)ontwerp aandacht besteed aan verkeersveiligheidstopics, terwijl de verkeersveiligheidscontrole in de volgende fases van het project – voor en na de ingebruikname – vaak niet onvoldoende aandacht krijgt. Door de opleiding leer je op een structurele manier in élke fase van een project een bredere focus op verkeersveiligheid te behouden. Daardoor ga je bijna continu aftoetsen of elk ontwerpvoorstel en elke aanpassing hierop ook de meest verkeersveilige oplossing is.

Als studie- en adviesbureau willen wij onze opdrachtgevers – overheden én privé – helpen om de transportinfrastructuur vlotter, betrouwbaarder, duurzamer én verkeersveiliger te maken. In mijn job leid ik dagelijks multidisciplinaire projecten, waarin infrastructuur en mobiliteit elkaar ontmoeten. Hoewel 90% van mijn projecten betrekking heeft op het onderliggende wegennet – en niet op het trans-Europese wegennet, kan ik de inzichten uit deze opleiding ook op dit lokale niveau meteen toepassen. De technische voorschriften mogen dan wel verschillen naargelang het niveau van wegennet waarop je actief bent, de reflex voor een verkeersveilige inrichting moet je eigenlijk in elk project toepassen.

“De mix van een stevige, academische basis en zinvolle praktijkervaring van mensen uit het werkveld, maakt de opleiding bijzonder interessant”, getuigde Marc Jossa.

Marc Jossa, projectmanager binnen de productlijn Urban and Regional Development bij Technum (Tractebel Engineering nv) is alumnus van de postacademische opleiding Verkeersveiligheidsauditor bij SEE.