Logo UHasselt

menu

Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen


Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

RELCOM DAG | ZATERDAG 18/05/2019


Hoe communiceer ik met anderen? Hoe sta ik in mijn organisatie en in mijn team? Hoe kan ik mijn werk organiseren en beter omgaan met stress? Het 
postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen van UHasselt SEE leert je kritisch naar jezelf en je relaties te kijken. Benieuwd of dit postgraduaat iets voor jou kan zijn? 

Kom op zaterdag 18 mei 2019 mee de sfeer opsnuiven tijdens RelCom-dag van het postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen. Wat mag je verwachten? 

 

Inhoudelijke en praktische toelichting van het postgraduaat Relatie –en Communicatiewetenschappen 

Mevrouw Marina Vaes, academisch verantwoordelijke van het postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen licht hier de inhoudelijke kant van het postgraduaat toe (opleidingsonderdelen, thema’s, ‘what’s in it for you?’). Ook de praktische kant van het postgraduaat komt aan bod.


SEE & taste: ‘proeven van het postgraduaat’

Tijdens de SEE & taste krijg je de kans om te proeven van vakken van het postgraduaat. Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. ‘Mijn team en ik’ – Karen Van den Broeck 
  We geven in deze sessie een voorsmaakje van de dynamieken die spelen in een team en hoe je daar zelf mee omgaat. We leggen de focus op nieuw samengestelde teams ten gevolge van een fusie of reorganisatie. Dit gaat vaak gepaard met heel wat gedoe ondanks alle pogingen om dit goed te laten verlopen.

 2. ‘Levenskwaliteit’- prof. Dr. Sven De Weerdt 
  We leven in een maatschappij waar alles wat ons hart begeert slechts een muisklik van ons verwijderd is, maar waar tegelijk ook burn-out & depressie hoogtij vieren. Het vak levenskwaliteit geeft handvaten om beter in relatie met jezelf en je omgeving te staan. Tijdens de proefsessie helpt Prof. Dr. Sven De Weerdt je hiermee op weg. 

 3. 'Zelfmanagement' - Sabine Janssens  
  Een deadline op het werk, de kinderen op tijd naar de voetbaltraining krijgen, quality time met je partner en tussendoor ook relaties met familie en vrienden onderhouden, soms veel ballen om tegelijk in de lucht te houden en dat levert al eens stress op. Maar waarom is stress zo belangrijk is ons leven? Hoe kunnen we hiermee omgaan? Tijdens de SEE & taste sessie van het opleidingsonderdeel Zelfmanagement krijg je meer inzicht in stress en oefen je concreet hoe je hier beter mee kan omgaan. 


‘Meet & greet’ met afgestudeerden en docenten van het postgraduaat

Na de SEE & taste is er een broodjeslunch waarbij je ruimschoots de gelegenheid krijgt om met docenten, huidige deelnemers en afgestudeerden van het postgraduaat te praten. Bij de opleidingsmanager kan je terecht met al je praktische vragen over het postgraduaat. Voor alumni van het postgraduaat is dit de uitgelezen kans om bij te praten met je medestudenten van jouw jaar en de docenten. 

 

Alumni workshop '‘Bemiddeling: zit er een bemiddelaar in elk van ons?" door Wendy Gettemans 

Dagelijks vinden heel wat meningsverschillen plaats en dat zowel op het werk, thuis als elders. Overal waar mensen in contact komen, kan er onenigheid ontstaan. Soms kan dit escaleren naar een conflict waar de partijen niet meer uitraken. Als collega, leidinggevende, … kan je dan ‘bemiddelen’. Maar conflictbemiddeling kan je niet zomaar opstarten. Hieraan zijn voorwaarden verbonden en je hebt bepaalde skills nodig.

In deze workshop biedt:

 • inhoudelijke handvaten rond conflictbemiddeling
 • analyse van conflicten aan de hand van casussen

Ook wordt bekeken hoe kunnen partijen opnieuw met elkaar kunnen communiceren en welke rol een derde hierin kan opnemen.

 

Programma 

 • 10.00 uur - Welkom en onthaal

 • 10.30 uur - Infomoment over het postgraduaat 
                    Mevrouw Marina Vaes

 • 11.00 uur - SEE & taste: voorsmaakje van 2 opleidingsonderdelen naar keuze 
                    Mevrouw Karen Van den Broeck
                    Prof. dr. Sven De Weerdt
                    Mevrouw Sabine Janssens 

 • 12.30 - Lunch met Meet & greet huidige deelnemers, alumni en docenten 

 • 13.00 - Alumni workshop 'Bemiddeling: zit er een bemiddelaar in elk van ons?'

 • 16.00 - Einde alumni workshop

 Sprekers

 

Marina Vaes is Master in Klinische Psychologie en Master in Familiale en Seksuologische Wetenschappen van opleiding. Zij is academisch verantwoordelijke van het postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen en lector aan de Universiteit Hasselt. Zij doceert aan economiestudenten onder meer Algemene Psychologie, Groepsdynamica, Jeugdpsychologie, Consumentengedrag en Leerpsychologie.

Karen Van den Broeck is Master in Sociologie en Master in Medische sociale wetenschappen en Ziekenhuisbeleid en volgde aanvullende opleidingen in systeemdenken, personeelsmanagement en Total Quality Management. Daarnaast is ze ook docent binnen het postgraduaat Relatie – en Communicatiewetenschappen. Karen is geboeid door de wederzijdse beïnvloeding van mens en organisatie. Zij coacht medewerkers en leidinggevenden van organisaties en ondersteunt hen in hun HR - en welzijnsbeleid. Ze is gespecialiseerd in de behandeling en preventie van stress en burn-out en de bemiddeling bij conflicten. Ze heeft ook haar eigen praktijk ‘Anasta Training & Consult en is auteur van ‘Het lege nest’ en medeontwikkelaar van de tool ‘Mijn werkbalans’.

  Sven De Weerdt is doctor in de Psychologie (KULeuven) ​en​ volgde het postacademisch MATRIX programma​. Hij coördineert leiderschapsontwikkeling in UZ Leuven en doceert wetenschapsfilosofie aan de UHasselt (Biomedische Wetenschappen). Hij is ook actief in het OpenBordersMBA programma van de UHasselt en docent binnen het postgraduaat RelCom. ​Hij is ook lid van de raad van bestuur van Stichting Lodewijk de Raet (Kwadraet) en ​hij ​heeft een praktijk als zelfstandig procesbegeleider. ​Sven schrijft over professionele ontwikkeling en leiderschap, waaronder de boeken “Ontdek jezelf”, “Dansen met de Wereld”, en “Cocreatief Leiderschap. Mierenspel”.

 

Sabine Janssens is afgestudeerd als master in de klinische psychologie aan de VUB. Zij behaalde ook het postgraduaat ‘oplossingsgerichte cognitieve en systemische therapie en begeleiding’ aan het Korzybski instituut in Antwerpen. 
Wendy Gettemans is Master in de agogische wetenschappen en verdiende haar sporen bij de UHasselt waar zij gedragswetenschappelijke vakken waaronder communicatievaardigheden & groepsdynamic doceerde. Wendy behaalde het postgraduaat in de Familiale Bemiddeling en is ook actief als bemiddelaar. Momenteel werkt ze bij de Stad Hasselt als diensthoofd Onderwijs en ze doceert ‘Communicatie’ in het postgraduaat RelCom.  

 

Doelgroep

Geïnteresseerden in het postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen, alumni van het postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen 

Praktische info

Datum: zaterdag 18 mei 2019
Tijdstip: 10.00 uur - 13.00 uur
Locatie: UHasselt, Campus Diepenbeek, Agoralaan Gebouw D, 3590 Diepenbeek >> meer info
Prijs: deelname aan de SEE & taste is gratis maar online inschrijven is verplicht via onderstaande knop

Inschrijven

Deelname aan de SEE & taste is gratis, deelname aan de alumni workshop is betalend: de prijs voor deze workshop is €50 excl. btw (21%) en omvat deelname aan de workshop, broodjes en een presentatiemap.