Logo UHasselt

menu

Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen


Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

WAT DEELNEMERS VINDEN VAN HET POSTGRADUAAT

Of deze opleiding echt de moeite waard is? Onze alumni weten dat het best. Bekijk en lees hieronder hun getuigenissen.

Helga Cilano - Communicatie adviseur, procesbegeleider, kernlid @ Vonk


Lars Van Rode - spreker/motivator Workplace safety

Frank Keunen - regiomanager Belfius - deelnemer Rel&Com 2017-2018

 

 “Het postgraduaat Relatie – en Communicatiewetenschappen leert je kritisch kijken naar jezelf, en naar de ander, op zowel een milde als een strenge wijze zodat je de juiste stappen kan zetten om optimaal te functioneren met respect voor jezelf en de ander.”

 

Ann Bossers Project Manager at Golazo sports
deelnemer Rel&Com 2019-2020

 Lees hier de volledige getuigenis >

"Ik ben consultant met een technische achtergrond en dankzij deze opleiding kon ik ook mijn soft skills aanscherpen. Vooral de uitwisseling van ervaringen met de andere deelnemers werkt heel verruimend. Ook mooi om te zien hoe de verschillende persoonlijkheden tot uiting komen in de lessen."

Vincent W.
deelnemer Rel&Com 2017-2018

ROI IN HET KWADRAAT
Chris Verlinden, Belgisch directeur van de internationale datingsite Parship, volgde de opleiding vorig jaar: “Vanuit mijn job ben ik heel sterk business-gericht en ROI-gedreven, maar deze opleiding beschouwde ik eerder als een groot cadeau voor mezelf: nu de kinderen groter waren en er terug wat meer tijd vrijkwam, wou ik eens andere deurtjes open doen en mezelf als mens verder ontplooien. Dat die investering in mezelf me zo’n grote return – op persoonlijk en zakelijk vlak – zou opleveren, had ik eigenlijk niet verwacht.”

DE MENS ACHTER DE FUNCTIE
“Het is niet omdat een businessplan schitterend in elkaar zit, dat het ook succesvol geïmplementeerd zal worden. Uiteindelijk zijn het altijd mensen die het moeten waarmaken: ieder met hun eigen verlangens, bedenkingen en bezorgdheden. Als je in zo’n zakelijk proces te weinig aandacht hebt voor de mens achter de functie, dan ben je bij voorbaat al tot mislukken gedoemd. Dat heb ik – jammer genoeg - tijdens mijn loopbaan aan den lijve mogen ervaren. Door deze opleiding ben ik ook de onderliggende processen beter gaan begrijpen. Eigenlijk worden alle facetten van communicatie in alle verschillende mogelijke relaties – met je partner, je team, als leidinggevende,… – geanalyseerd en gekaderd. De opleiding houdt je een spiegel voor. Ze leert je kritischer naar jezelf kijken en verruimt je blik.”

TOPDOCENTEN EN EEN PROGRAMMA MET BODY
“Er zijn heel wat programma’s op de markt die dit topic benaderen, maar toch kan je die op geen enkele manier vergelijken met het SEE-postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen. Hier krijg je geen nepgoeroes met vage inzichten, maar topdocenten die professioneel hun sporen al ruimschoots verdiend hebben. Een stevig wetenschappelijk onderbouwd programma met een academische body dat rendeert. Je leert bovendien niet alleen veel van je docenten. Ook de interactie met de andere cursisten werkt bijzonder verrijkend. Verplegers, ingenieurs, mensen uit het onderwijs, webontwikkelaars, bankkantoorhouders,… Mijn medecursisten waren mensen met een totaal ander professioneel profiel die de wereld vaak uit een heel ander perspectief benaderden, maar precies die andere kijk verbreedt je blik en maakt de leerervaring nog completer.”

Chris Verlinden is directeur van Parship, de grootste online datingsite van Europa met hoger opgeleide profielen. Ze studeerde Communication Sciences aan KU Leuven (1989) en vulde haar opleiding en werkervaring aan met de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen (2014).

"Zodra ik de inhoud van de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen zag en het mij duidelijk werd dat de lessen interactief zouden zijn, besliste ik dat ik deze opleiding niet mocht missen. Ik voelde meteen dat het goed zat, hoewel ik keuzes maken allesbehalve evident vind. Ik leerde tijdens deze opleiding dat net onder de valkuil besluiteloosheid, een mooie kwaliteit leeft: 'weloverwogen'."

"Je kan niet alles opdelen. Maar ik kan wel beamen dat ik zowel als persoon in mijn thuissituatie, als persoon in mijn professionele context veel heb gehad aan deze opleiding. Ik waardeer vooral de participatieve methodiek, dat is namelijk dezelfde methode waarmee wij als vormingsorganisatie bij Stichting Lodewijk de Raet werken. Leren als kruispuntbeleving. Verder zorgt de diverse groep van individuen (leeftijd, werksector, levensvisie, ...) dat je ongelofelijk veel van elkaar kunt leren."

Marjolein Ools is Administratief medewerker bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten. Ze studeerde Sociaal Cultureel Werk (2005) en vulde haar opleiding en werkervaring aan met de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen (2010).

“Als handelsingenieur leerde ik problemen analyseren en rationeel oplossen.  In de opleiding Relatie- en communicatiewetenschappen leerde ik problemen met mensen “omarmen” en er samen voor gaan.  Het was voor mij een nieuw referentiekader om naar de dingen te kijken, een soort tweede bril die een echte aanvulling was op mijn ingenieursopleiding. Niet alleen de vakken op zich, maar vooral ook de groepsdynamiek in onze groep van verschillende achtergronden en uiteenlopende leeftijden was zeer verrijkend."

"Stilstaan bij en leren omgaan met de “zachte kwaliteiten” in relaties en communicatie was soms zeer confronterend, maar maakt omgaan met anderen menselijker en comfortabeler, ook in moeilijke situaties. De opleiding heeft een positieve impact gehad op de verdere keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt en heeft mijn functioneren als directeur in een zakelijke omgeving ongetwijfeld kwaliteitsvoller gemaakt.”

Lieven Leenders is financieel directeur bij een multinational. Hij studeerde Handelsingenieur (1997) en vulde zijn opleiding en werkervaring aan met de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen (2000).

“In mijn organisatie word ik als expert dagdagelijks geconfronteerd met conflictsituaties en emoties van mensen. Tijdens de opleiding heb ik de verschillen tussen mensen leren valoriseren. Een van de voornaamste leerpunten is dat ik nu de context van een conflict beter begrijp en bepaalde patronen bij mezelf en anderen kan onderkennen.”

Kurt Becue is zaakvoerder van Becue Expertises BVBA. Hij is deelnemer van de editie 2012 van Rel&Com.

"De opleiding Relatie en communicatiewetenschappen heeft een nieuwe richting gegeven aan mijn carrière en heeft er voor gezorgd dat ik bewuster omga met mijn relaties met anderen, zowel privé als professioneel. De interactiviteit en groepsdynamiek geven een extra diepgang aan de lessen."

Cindy Govarts is zorgmanager laboratoriumgeneeskunde bij het Jessa Ziekenhuis. Ze studeerde en doctoreerde in de Biomedische wetenschappen aan UHasselt en vulde haar opleiding en werkervaring aan met Relatie- en Communicatiewetenschappen.

 

 

Docent aan het woord

“Waar vind je een klankbord om je werkervaringen te toetsen en te delen met medewerkers van verschillende organisaties? En wat als je bovendien je eigen werkervaringen wil plaatsen in een wetenschappelijke context? Ook op deze vragen biedt de opleiding relatie- en communicatiewetenschappen een gericht antwoord.

Met een waarderende bril worden de communicatielijnen in de werkrelatie belicht en gaan we na hoe energiegevende krachten in organisaties ontstaan. Het combineren van inzichten over individuele verlangens, groepsdimensies en strategische doelstellingen in organisaties stelt elke cursist in staat om zijn plek op het werk creatief te bestendigen of te verbeteren. Human resources management is tenslotte het werk van elke schakel in de organisatie! En als je de aandacht richt naar jezelf in het brede geheel van de organisatie, merk je hoe je eigen aandeel samen met dat van anderen er toe kan doen. In onze samenleving hebben organisaties nood aan wijze constructieve, communicatieve, creatieve medewerkers, zowel op uitvoerend als leidinggevend niveau. Deze cursus koppelt ervaring aan wetenschappelijke theorieën zodat er automatisch een actieve werkhouding ontstaat.”

Ilse Vanderstukken, docent werken in organisaties, studeerde handelsingenieur aan UHasselt en is werkzaam als lector HRM bij PXL.