Logo UHasselt

menu

Postgraduaat Cleantech Management


Postgraduaat Cleantech Management

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GETUIGENISSEN

Deelnemers over het postgraduaat Cleantech Management

Vorig jaar volgden 17 deelnemers de eerste jaargang van het postgraduaat. Waarom schreven zij zich in? En waarom voelden zij de nood aan bijkomende opleiding?

 

“Clean technologies kun je niet meer los zien van elkaar” 

Ingenieur Felix Lacroix, adviseur Duurzame warmte & koude van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, stak elke donderdag de grens over om de opleiding te volgen. “Dankzij het postgraduaat CleanTech Management heb ik een uitgebreid overzicht gekregen van de nieuwste milieuvriendelijke technologieën en hun onderlinge relatie. Vooral die onderlinge invloed was verrassend, maar nu ik er oog voor heb, kan ik het niet meer wegdenken uit mijn dagelijks werk. Verder kan ik nu ook de economische haalbaarheid van een  technologie in kaart te brengen. Het postgraduaat is daarom een absolute aanrader. Naast nieuwe inzichten heeft het mij een waardevol netwerk van collega’s opgeleverd om ideeën uit te wisselen. Zij helpen mij vaak om een probleem vanuit een andere invalshoek te benaderen.”  

 

 

“Je leert economische haalbaarheid analyseren”

Een carrièreswitch kan ook een aanleiding zijn om bij te studeren. Dat is het geval voor Toon Wassenberg, zelfstandig consulent en Chief Sustainability Officer bij Aerocircular. “Ik heb al heel wat beleidservaring opgedaan, maar heb nu een eigen bedrijf opgericht. Het postgraduaat is dus een mooie aanvulling op mijn cv.” Zou hij de opleiding ook aanraden aan collega’s? “Jazeker. Deze opleiding opent je perspectief op clean technologies. Meestal ben je enkel bezig met je eigen vakdomein, maar in deze opleiding komen alle technologieën aan bod. Bovendien leer je de economische haalbaarheid analyseren en ook communiceren over cleantech. Nuttige vaardigheden voor mensen die actief zijn in de milieusector.” Volgens Toon Wassenberg heeft de bedrijfswereld wel degelijk nood aan zo’n opleiding. “Vele klassieke bedrijven willen wel meestappen in deze revolutie, maar weten niet hoe. De opleiding biedt een stoomcursus cleantech, wat hen zal helpen om een duurzame speler te worden in de circulaire economie.”

 

“Bedrijven adviseren rond innovatieve milieutechnieken”

 "Als Consultant Duurzaamheid en Milieu heb ik ruime interesse in duurzame technologieën. Er is online wel veel info te vinden rond duurzaamheid en cleantech, maar het is niet altijd makkelijk om er de juiste weg in te vinden. In het programma van het postgraduaat komen de verschillende domeinen van cleantech aan bod. Het biedt een duidelijk overzicht van de recente technologische evoluties in de markt. Ik merkte ook in mijn job dat bedrijven meer en meer nood hebben aan advies rond duurzame productieprocessen. Daarom ben ik gestart als zelfstandig consultant om bedrijven te adviseren over innovatieve milieutechnieken en duurzaamheid.

Dankzij de TEA-analyse heb ik me verder kunnen verdiepen in het economische aspect van clean technologies. Het diverse aanbod in het postgraduaat triggerde ook mijn interesse in topics zoals biodiversiteit en duurzame landbouw.

Het postgraduaat CleanTechmanagement is zeker aan te raden door het ruime aanbod aan informatie. Van daaruit kan je je in bepaalde onderwerpen verder verdiepen, naargelang je eigen interesse. De opleiding vraagt een tijdsinvestering voor de opdrachten, zelfstudie en het eindwerk maar die investering is het zeker waard! 

 

Getuigenissen van bovenstaande alumni verschenen ook in Mblad. Lees hier het volledige artikel >